Заменете гнева с любов!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси, Препоръчано
снимка: Legnézettebb háttérképek

снимка: wallpapersincolors.net

Любовта е като Слънцето — никога не вижда тъмната страна на нещата.

По-сладък от парфюм от рози е добрият, благотворителният, неегоистичният характер, готов да помогне на другите с всички сили.

В Ню Йорк един мъж вижда малко момиче, което носи сакато момченце през улицата и му предлага помощта си да го пренесе. „О, не“, — отвръща момичето — „той не е тежък, той ми е брат.“

О, каква могъща е силата на любовта, как всички тежести олекват от нея и изглаждат всички неравни пътища! Какво щеше да се случи с човечеството, ако не беше любовта, която прави сладък и най-тежкия труд и дори превръща в радост саможертвата? Това е най-голямата сила във Вселената. Без нейната трансформираща сила ние все още бихме били едни примитивни варвари.

Вие, които от години се тормозите и се разкъсвате на парчета от гневни настроения, безпокойство и страхове,… защо не загърбите всичко това и се опитате да тръгнете по пътя на любовта?… Опитайте при всяка неволя, при всяко нараняване и скръб.

Опитайте и вие, чийто семеен живот е бил едно горчиво разочарование; вие, мъже и жени, които сте се карали и не сте знаели какво е това спокойствие и уют, опитайте чрез любовта. Това ще заглади всичките ви бръчки, ще вкара нов дух във вашия дом, който никога преди това не е влизал, ще вкара нов блясък в очите ви, нова надежда в сърцата и нова радост в живота ви.

Вие, майки, които сте се изхабили и преждевременно сте остарели от това да възпитавате децата си, като им се карате, натяквате, като ги наказвате – защо, вместо това, не опитате с любов? Можете да обичате своите момичета и момчета и с това да постигнете много повече послушание и уважение и по-добри резултати за тях и за себе си; да се обърнете към техните най-добри и достойни инстинкти, вместо към лошите им такива, и вие бъдете изненадани колко бързо и с каква готовност те ще отговорят на вашия призив.

Има нещо в човешката природа, която се съпротивлява на това, да бъде принуждавана и насилвана. Ако в миналото сте се опитвали да насилвате вашите момчета и момичета, сега се откажете от това и опитайте по нов начин — този на любовта. Тогава вижте дали това няма да направи чудеса за вашия дом.

Опитайте, вие – вечно мрънкаща и натякваща домакиня.

Вместо непрекъснато да се карате, да натяквате на семейството си от сутрин до вечер, сипейки обвинения, оплаквания и укори, опитайте с любов… Ако от служителките в химическото чистене сте получили некачествено изпрана дреха или не си е свършила работата така добре, както преди, не й се карайте по брутален начин. Грубото отношение ще я накара да бъде тъжна и нещастна, докато при добри думи ще видите, че е много по-възприемчива и добронамерена.

Дарявайте симпатия и добронамереност вместо да се карате и да натяквате, вие ще извършите революция във вашето домакинство. Ще се радвате да видите как любовта ще промени атмосферата в семейството, как отношенията на взаимопомощ ще дойдат на мястото на антагонистичните такива. Похвалите, щедри и от цялото сърце, няма да наранят никого, а тъкмо обратно — ще подействат като смазочно масло върху стара скърцаща машина, а това по магически начин ще се отрази и на вас.

Вие, мъже, които сте подменяли пари и лукс срещу любов, които сте мислили, че ако една жена има луксозна къща, красиви дрехи и всичките й сметки са платени, тя трябва да е доволна и щастлива; вие, които така неудачно сте загубили целта в тази подмяна, ще бъдете изненадани да видите колко по-щастливи бихте могли да направите съпругата си, като й дарявате щедра и неегоистична любов. Много малко пари и един скромен дом, пълен с любов, биха направили една жена много по-щастлива, отколкото милиони и един палат, пълен с безразличие!

Това, което давате, е това, което получавате в замяна и колкото по-щедро раздавате любов, внимание и услужливост, толкова по-щедро потокът ще ги връща обратно при вас. Най-красивото нещо на земята, това, за което всеки човек най-много копнее, е любовта.

 

Мисленето на победителя – Орисън Сует Марден, orisonswettmarden

Издателство: Здраве и Щастие

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.