Всичко, което мислим за себе си, са просто представите ни за самите нас. А не истинският ни образ…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: sapnali.wordpress.com

снимка: sapnali.wordpress.com

Сами създаваме представите за себе си и другите. И след това започваме да вярваме в тях. Сами създаваме представата си за света. И след това започваме да вярваме в нея. Когато промени представите си, когато излезем от съня, когато се събудим, тогава ще започнем да живеем истински. Да бъдем истински…

Може би никога не сте мислили за това, но на едно или друго ниво, всички ние сме творци. Ние сме творци, тъй като имаме силата да създаваме и управляваме своя живот.

Както обществата и религиите по целия свят създават невероятни митологии, ние създаваме своя собствена. Нашата лична митология е населена с герои и подлеци,  ангели и демони, крале и обикновени хора. Създаваме цяла популация в ума си, включително многобройни личности за нас самите. След това усвояваме образа, който ще използваме при определени обстоятелства. Ставаме майстори на преструването и проектирането на своите образи и създаваме това, което вярваме, че сме. Когато срещаме други хора, веднага ги класифицираме и им приписваме роля в нашия живот. Създаваме за другите образи според това, което вярваме, че те представляват. И правим същото това с всеки и всичко около нас.

Вие имате силата да творите. Вашата сила е толкова голяма, че това, в което вярвате, става  истина. Вие създавате себе си, каквото и да вярвате, че представлявате. Вие сте това, което сте, защото това е, което вярвате за себе си. Цялата ви реалност, всичко в което вярвате, е ваше творение. Притежавате същата сила като всяко друго човешко същество. Най-важната разлика между вас и другите е как използвате силата си, какво творите с нея. Може да си приличате с другите по много начини, но никой друг в света не живее живота си по начина, по който вие го правите.

Целият си живот сте живели по такъв начин, че да бъдете това, което сте. И толкова добре се справяте, че напълно владеете това, което вярвате, че сте. Владеете своята личност, своите вярвания, владеете всяко действие, всяка реакция. Практикувате години наред и достигате такова ниво на майсторство, при което вие ставате това, в което вярвате. След като веднъж разберем, че всички ние сме творци, можем да видим какъв вид умение притежаваме.

Когато сме деца и имаме проблем с някого, ние се ядосваме. Независимо по каква причина, този яд отблъсква проблема; получаваме това, което искаме. Случва се втори път  – реагираме с гняв – и сега знаем, че ако се ядосаме, ще отстраним проблема. След това го упражняваме пак и пак докато станем майстори на гнева.

По същия начин, ставаме майстори на ревността, на тъгата, на себеотхвърлянето. Всички наши драми са резултат на тази практика. Правим споразумение със себе си и го упражняваме докато напълно го овладеем. Начинът, по който мислим, чувстваме и действаме, става толкова рутинен, че няма нужда повече да обръщаме внимание на това, което правим. Начинът по който се държим в определени случаи е просто инстинктивна реакция.

За да станем майстори на любовта, трябва да практикуваме любов. Изкуството на взаимоотношенията също е цяло майсторство и единственият начин да се постигне е практиката. Ето защо, за да овладеете взаимоотношенията, трябва да действате, защото това не е въпрос на концепции и придобиване на знания, а въпрос на действие.

 

Умението да обичаш – Дон Мигел Руис, miguelruiz.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ние сме това, което мислим!

Мислите ви формират вас… и света около вас

Вие сте това, което мислите, а не това, което си мислите, че сте.