Ник Вуйчич: Предизвикателствата по пътя ни показват кои сме всъщност

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Любими цитати от любими книги | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Вдъхновения от „Живот без ограничения“ на Ник Вуйчич – роден без ръце и крака, още от дете се бори с физическите и емоционални трудности. Неговата формула за успеха в живота е свързана с вярата в доброто, което съществува във всеки от нас, чакайки да бъде пуснато.

Провалът не те прави неудачник, така както и удар извън полето не прави от добрия бейзболист играч на скамейката. Докато все още си в играта, имаш шанс да нанесеш решаващия удар.

Има два основни типа промяна, които се явяват като предизвикателство и преобръщат ежедневието ни. Първата се случва на нас, а втората – вътре в нас. Не можем да контролираме първата, но можем и трябва да контролираме втората.

Изкуството да разбираш хората, да си съпричастен с тях, да им обръщаш внимание и да влизаш в положението им, като знаеш на кого да вярваш и как да ти бъде благонадежден е от изключително значение за успеха и щастието ти. Малцина успяват, без способността да създават връзки, които се основават на взаимно разбирателство и доверие. Всички ние се нуждаем не само от човек, когото да обичаме, но и от приятели, ментори, модели на подражание и поддръжници, които приемат мечтите ни и ни помагат да ги осъществим.

За да преследваш мечтите си, трябва да предприемаш ходове. Действаш или губиш. Действай, за да не те действат. Ако нямаш това, което искаш, помисли как да го създадеш. Бог ще освети пътя ти. Шансът на живота ти е пред теб, вратата към мечтите ти е отворена. Пътеката към целта може да се покаже всеки момент. Бъди готов. Прави всичко, което е нужно. Научи всичко, което трябва да знаеш. Ако не почукат на вратата ти, то ти разбий няколко врати. Един ден ще намериш в живота си това, към което се стремиш.

Няма как да станеш победител, ако не си готов да претърпиш загуба.

Колкото повече се съсредоточвах върху проблемите си, толкова по-зле се чувствах, но когато сменях перспективата, за да отвърна на нуждите на някой друг, това повдигаше духа ми и ми помогна да осъзная, е никой не страда сам.

Много хора се вцепенят от предпазливост, от страх да не допуснат грешки, да се ангажират, страхуват се дори и от успеха. Страховете са неизбежни. Ще почукат на вратата ти, но ти не трябва да ги пускаш.

Дори аз и ти да нямаме абсолютно никакъв контрол върху това, което ни се случва, можем да контролираме ответната си реакция. Ако се спрем на правилната нагласа, можем да преодолеем всяко препятствие, което ни се изпречи… Оптимизмът ти дава власт – можеш да контролираш емоциите си. Песимизмът смазва волята ти и позволява на настроенията да ръководят действията ти.

Вместо непрестанно да си мислиш за недостатъците, несполуките или грешките си, съсредоточи се върху дарбите си и върху приноса, който можеш да дадеш, независимо дали става дума за талант, познание, мъдрост, находчивост или трудолюбие.

За мен е изключително важно да изпълвам сърцето си с вяра. Може и да не разполагам с доказателства за всичките си убеждения, но знам, че съм много по-близо до истината, докато съм изпълнен с вяра, а не докато тъна в отчаяние.

Предизвикателствата по пътя ни показват кой сме всъщност.

Аз имам право на избор. И ти имаш право на избор. Можем да изберем да се съсредоточим върху разочарованията и недостатъците си, да сме огорчени, гневни или тъжни. Или пък, когато сме изправени пред тежки моменти и враждебни хора, да си вземем поука от преживяното и да продължим напред, като поемем отговорността за собственото си щастие.

 

Живот без ограничения – Ник Вуйчич, nickvujicic.com

Издателство: Вакон, vakon-bg.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Към успеха се стига стъпка по стъпка…

Мислите ви формират вас… и света около вас

Изпитваме страх, за да не потърсим онова, което ни липсва!

Сподели мнението си