Използвай гнева си мъдро! Нека ти помага да намираш единствено решения, заредени с любов и жажда за истината!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: unsplash.com

снимка: unsplash.com

Думите ни са в състояние да наранят необратимо хората, към които следва да се отнасяме с доброта и любов. Често не си даваме сметка, че гневът ни наранява и нас самите. Винаги разполагаме с възможността да не му отвръщаме рязко, а да го използваме за решения, заредени с любов и доброта!

Още при първите срещи с дядо бях силно впечатлен от неговите спокойствие и присъствие на духа, независимо от нещата, които казваха или правеха хората около него. Обещах си, че ще следвам неговия пример и за известно време като че ли не се справях толкова зле.

– Искам да ти разкажа една история – започна той, още докато се настанявах до него. – Имало някога едно момче на твоята възраст. Винаги било гневно, защото като че ли нищо на този свят на ставало така, както искало то. Не си давало сметка за стойността на чуждото мнение, затова, когато хората го провокирали, отвръщало с изблици на гняв.

Подозирах, че това момче съм аз, затова продължих да слушам по-внимателно.

– Един ден това момче  се сбило много жестоко и неволно убило човек – продължи дядо ми. – В един миг безразсъден гняв унищожило собствения си живот като отнело живота на друг.

– Обещавам, че ще бъда по-добър! – провикнах се аз. Нямах ни най-малка представа как ще стана по-добър, но със сигурност не исках в гнева си да убия друг човек.

– Да – кимна.  – Ти със сигурност притежаваш голямо количество гняв. Родителите ти ми разказаха за боевете, в които си участвал във вашия град.

– Толкова съжалявам… – промърморих и имах усещането, че пак ще се разплача.

Но той бе приготвил за мен поука, доста по-различна от очакваното. Погледна ме иззад своя чекрък и рече:

– Радвам се да видя, че можеш да бъдеш доведен до гняв! Гневът е хубаво нещо. Аз непрекъснато се гневя и ядосвам.

Не можех да повярвам на ушите си.

– Ама аз никога не съм те виждал ядосван! – възкликнах.

– Защото съм се научил да използвам гнева си за добро – поясни той. – Гневът при хората е като бензина за автомобила – дава ти мощ да вървиш напред и да стигнеш до по-добро място. Без него не бихме могли да получим тласък да се опълчим на предизвикателствата и трудностите. Той е енергията, която ни кара да разграничаваме справедливо от несправедливо.

Използвай гнева си за добро.

Когато насочим електричеството разумно, можем да го използваме за подобряване на живота си, но ако го използваме неразумно, има опасност да умрем. Затова, както и при електричеството, трябва да се научим да използваме гнева си мъдро за благото на цялото човечество!

 

Даровете на гнева: Уроците на моя дядо Махатма Ганди – Арун Ганди,

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Махатма Ганди: Ние можем да не сме Бог, но сме от него така, както малката капка вода е от океана.

Акцент на седмицата

Спри да си казваш нaкъде е трябвало да поемеш, какво е трябвало да направиш, какъв е трябвало да станеш... Поел си точно натам, накъдето е трябвало да поемеш. Направил си точно това, което е трябвало да направиш. Станал си точно този, който е трябвало да станеш... Научил си точно тези уроци, които е трябвало да научиш. Паднал си точно толкова пъти, колкото е трябвало да паднеш. Борил си се точно толкова силно, колкото е трябвало да се бориш. Спечелил си точно тези победи, които е трябвало да спечелиш...

Разбрал си точно това, което е трябвало да разбереш... Разбрал си, че невинаги е важен крайният резултат - по-важно е какво си вложил по пътя към него. Разбрал си, че не сравнението с другите те води напред - това, което те променя, е сравнението с теб самия. Разбрал си, че да следваш призванието си значи да следваш съдбата си.

Разбрал си си, че животът не е, за да се планира, а за да се живее.

Разбрал си, че сърцето е по-мъдро от разума.

Разбрал си, че пътищата на съдбата криволичат понякога, но винаги те отвеждат там, където трябва да бъдеш...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите".

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018 г.

Сподели мнението си