Истински приятели са тези, от които има какво да научиш и на какво да ги научиш!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Препоръчано, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

За да имаш приятел, трябва и ти да си такъв. За да сте истински приятели, важно е всеки да учи другия, да го обогатява и най-вече – да го разбира, без да го съди!

За приятелството

Един ден при Сенека потърсил съвет млад мъж, който изглеждал угрижен. Настанил се в дома му и смирено заразказвал проблема си:

– Учителю Сенека, ето ме при вас. Аз, сериозен мъж, позволих да ме измамят по глупав начин. Близък приятел ми отмъкна скъпоценностите и така не само ме обрече на бедност, но и завинаги прекрати дългогодишната ни дружба. Усещам се предаден и в същото време и сам на себе си ядосан! Не вярвам, че отново бих се доверил на друго човешко същество, че отново ще имам приятели…

– Но, младежо – прекъснал го Сенека, – не мислиш ли, че по този начин се обричаш никога вече да не усетиш истинската сила на искреното приятелство? Защото, приятелю, то съществува, но не бива да позволиш заради нечия дързост и мерзко предателство да пречупиш вярата си в него. Ако търсиш другари, ала не им се доверяваш така, както те на себе си, значи правиш голяма грешка и сам се обричаш на провал!

– Сигурно си прав – рекъл човекът, – но как да знам занапред на кого да се доверя и на кого – не?

– Няма точна рецепта за това – отвърнал философът, – но щом веднъж си отдал приятелството си, не се отмятай от решението си. И още нещо – не търси най-верен другар сред онези, с които те събират единствено общите увлечения и интереси. С такива хора няма истинско приятелство, защото сте взаимно полезни в сферата на общия ви келепир. Истинско приятелство можеш да имаш само с хора, от които има какво да научиш и на какво да ги научиш. Хора, от чийто различен свят и мироглед можеш само да се обогатиш, но и в замяна да им предложиш да надникнат в твоя свят и мироглед. Иначе никой нищо ново няма да научи и да получи от другия и рано или късно ще се разделите. А сега си върви, прости на измамника и не позволявай на един предател да те отврати завинаги от останалия свят.

Послушал го гостът и си тръгнал.

 

Сенека и разумното щастие – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Приятелството – най-силната любов и най-здравата връзка, която създаваме честно несъзнателно

Акцент на седмицата

Спри да си казваш нaкъде е трябвало да поемеш, какво е трябвало да направиш, какъв е трябвало да станеш... Поел си точно натам, накъдето е трябвало да поемеш. Направил си точно това, което е трябвало да направиш. Станал си точно този, който е трябвало да станеш... Научил си точно тези уроци, които е трябвало да научиш. Паднал си точно толкова пъти, колкото е трябвало да паднеш. Борил си се точно толкова силно, колкото е трябвало да се бориш. Спечелил си точно тези победи, които е трябвало да спечелиш...

Разбрал си точно това, което е трябвало да разбереш... Разбрал си, че невинаги е важен крайният резултат - по-важно е какво си вложил по пътя към него. Разбрал си, че не сравнението с другите те води напред - това, което те променя, е сравнението с теб самия. Разбрал си, че да следваш призванието си значи да следваш съдбата си.

Разбрал си си, че животът не е, за да се планира, а за да се живее.

Разбрал си, че сърцето е по-мъдро от разума.

Разбрал си, че пътищата на съдбата криволичат понякога, но винаги те отвеждат там, където трябва да бъдеш...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите".

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018 г.

Сподели мнението си