Макар често да грешим, винаги има начин да изкупим греховете си – с молитва и покаяние!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Вярвай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не е важно колко често грешим, а дали след това искаме да се поправим. Важно е да осъзнаем грешките си и да се поучим от тях!

Архангел Михаил е може би най-известния архангел – главният пазител на рая и главен страж на Божия закон, вожд на небесните сили и първи борец против поднебесните духове на тъмнината. Свети архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария завет (заедно с Гавраил, Рафаил, и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. Самото име на Михаил буквално преведено означава „Кой е като Господ?“.

Архангел Михаил обикновено е изобразяван на входа на православните храмове с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприеме човешки или животински облик и да помага на хората при решителните им срещи със злото. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните. Фолклорът му приписва силата да съживява мъртъвци.

Молитва към архангел Михаил

Светий и великий Архангеле Божий Михаиле, пръв от ангелите представителю пред непознаваемата и вечна Троица, защитник и пазител на човешкия род! Ти, който с твойте войнства строши главата на прегорделивия Денница на небето, и винаги посрамяваш неговата злоба и лукавство на земята! Към тебе прибягваме с вяра и на теб с любов се молим:

Бъди несъкрушима защита и крепък бранител на светата Църква и на православното ни Отечество, като ги оградиш с твоя мълниеносен меч от всички видими и невидими врагове. Бъди Ангел пазител, премъдър светлодател и помощник на благочестивия и православен български народ; донасяй му от престола на Царя над царете просвета и сила, радост, мир и утеха. Бъди непобедим вожд и пазител на нашето христолюбиво войнство; увенчай го със слава и победи над враговете, за да познаят всички, които ни се противят, че с нас е Бог и неговите свети ангели.

Не оставяй, о, Архангеле Божий, без твоята помощ и защита и нас, които днес прославяме твоето име. Защото, ето ние, макар и да сме много грешни, не желаем да загинем в нашите беззакония, а да се обърнем към Господа и да бъдем оживени от Него за добри дела. И тъй, озари нашия ум със светлината на Божието лице, което винаги сияе върху мълниевидното твое чело, за да можем да разберем коя е благата и съвършена Божия воля, и да знаем всичко, що подобава да прави, а кое да презираме и оставяме.

Укрепи с божията благодат нашата слаба воля и желание, та утвърдени в закона Господен, да престанем повече да се влияем от земни помисли и от плътски пожелания, увличани, както неразумните деца, от бързопреходните прелести на тоя свят, че заради тленното и земното, безумно да забравяме вечното и небесното. А преди всичко изпроси ни отгоре дух на истинско покаяние, нелицемерна тъга по Бога и съкрушение за нашите грехове, и така да преживеем останалите дни от нашия временен живот, не за угода на чувствата си и в робуване на страстите, а за да изгладим всичко, зле сторено от нас чрез сълзите на вярата и сърдечното съкрушение, чрез светите дела на милосърдието.

И тъй, удостоени да видим пресветлото лице на всеблагия наш Господ и Владика, да паднем със сълзи при нозете Му, и радостно с умиление да кажем: Слава на Тебе, премилий наш Изкупителю, Който, поради преголямата си любов към нас, недостойните, благоволи да изпрати Твоите ангели, за да ни послужат в нашето спасение. Амин!

 

Небесно войнство и ангели хранители

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всяка молитва се сбъдва! Но е нужно и търпение…

Акцент на седмицата

Спри да си казваш нaкъде е трябвало да поемеш, какво е трябвало да направиш, какъв е трябвало да станеш... Поел си точно натам, накъдето е трябвало да поемеш. Направил си точно това, което е трябвало да направиш. Станал си точно този, който е трябвало да станеш... Научил си точно тези уроци, които е трябвало да научиш. Паднал си точно толкова пъти, колкото е трябвало да паднеш. Борил си се точно толкова силно, колкото е трябвало да се бориш. Спечелил си точно тези победи, които е трябвало да спечелиш...

Разбрал си точно това, което е трябвало да разбереш... Разбрал си, че невинаги е важен крайният резултат - по-важно е какво си вложил по пътя към него. Разбрал си, че не сравнението с другите те води напред - това, което те променя, е сравнението с теб самия. Разбрал си, че да следваш призванието си значи да следваш съдбата си.

Разбрал си си, че животът не е, за да се планира, а за да се живее.

Разбрал си, че сърцето е по-мъдро от разума.

Разбрал си, че пътищата на съдбата криволичат понякога, но винаги те отвеждат там, където трябва да бъдеш...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите".

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018 г.

Сподели мнението си