Отдайте се на любимите си занимания!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: sirabee.com

снимка: sirabee.com

Задръжте само това, което ви харесва и запазете отношенията, които ви носят удоволствие. Посветете се на хората и заниманията, които ви карат да се чувствате удовлетворени. Откъс от книгата на Стефан Гарние – Как да мислим и постъпваме като котка, който дълго наблюдава своя любим котарак, за да вдъхнови и поучи.

Парадоксално, ние, хората, сме особено склонни непрекъснато да си създаваме пречки, да се самообременяваме, например чрез банкови заеми, които ни задължават да работим все повече и повече, с нищожни, но така ценни в нашите очи предмети, с навици, превърнали се в задължения, за които дори не си даваме сметка, със зловредни личности, които се насилваме да търпим… Може би е време да направите голямо разчистване в живота си.

Защо не се опитате да задържите само онова, което ви харесва, да запазите единствено отношенията, които ви доставят удоволствие, да се посветите на професия и дейности, които ви вдъхновяват?

Да правите всичко по свое усмотрение, да следвате собствените си желания?

Навярно за вас всичко това е просто един прекрасен сън. Не и за котката, която е избрала свободата – свободата да притежава, да бъде, да живее, както намери за добре във всеки един момент от своето съществуване.

За котката свободата е константна величина, нещо повече от втора природа – свободата е самата същност на нейния живот.

Останалото не я вълнува особено. Ние пък сме свели този идеал до несигурната възможност да си пуснем отпуска, както сме планирали.

Искате да живеете като котка?

Бъдете свободни като въздуха!

Правете само онова, което сте си наумили.

 

Как да мислим и постъпваме като котка – Стефан Гарние

Издателство: Локус, locus-publishing.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Свободата е нашата способност да създаваме себе си!

Акцент на седмицата

Спри да си казваш нaкъде е трябвало да поемеш, какво е трябвало да направиш, какъв е трябвало да станеш... Поел си точно натам, накъдето е трябвало да поемеш. Направил си точно това, което е трябвало да направиш. Станал си точно този, който е трябвало да станеш... Научил си точно тези уроци, които е трябвало да научиш. Паднал си точно толкова пъти, колкото е трябвало да паднеш. Борил си се точно толкова силно, колкото е трябвало да се бориш. Спечелил си точно тези победи, които е трябвало да спечелиш...

Разбрал си точно това, което е трябвало да разбереш... Разбрал си, че невинаги е важен крайният резултат - по-важно е какво си вложил по пътя към него. Разбрал си, че не сравнението с другите те води напред - това, което те променя, е сравнението с теб самия. Разбрал си, че да следваш призванието си значи да следваш съдбата си.

Разбрал си си, че животът не е, за да се планира, а за да се живее.

Разбрал си, че сърцето е по-мъдро от разума.

Разбрал си, че пътищата на съдбата криволичат понякога, но винаги те отвеждат там, където трябва да бъдеш...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите".

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018 г.

Сподели мнението си