Като се страхуваме от утрешния ден, не можем да се насладим на красотата на настоящето. Благодари за настоящия миг и го изживей!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: unsplash.com

снимка: unsplash.com

Животът е предизвикателство и всеки ден си струва да бъде изживян като единствен и неповторим!

За страха от неизвестното

Една разтревожена жена срещнала Сенека на площада и го помолила за съвет:

– Отскоро се притеснявам много! Съпругът ми замина надалеч по служба, а децата изпратихме при учители, за да овладеят словото и знанието. Ала аз останах сама тук да чакам семейството ми да се завърне и оттогава нямам покой – все разни черни мисли се въртят в ума ми, все най-лошото очаквам. Как мога да намеря поне за малко покой?

– От както търсиш покой всъщност? – попитал Сенека.

– От тревожните си мисли!

– Поражда ли ги нещо извън теб? Има ли причина да си толкова уплашена от утрешния ден?

– Поражда ги вътрешното ми съмнение. Всички казват, че семейството ми процъфтява – мъжът ми хубава длъжност има, децата ми добре се учат, обичаме се и сме здрави. И мен не ми дава покой страхът, че както са от мен толкова далече, може да ги връхлети някаква ужасна беда.

– Много грешиш, добра жено. На първо място, безсмислено е да трепериш какво ще ти поднесе утрешният ден. Благодари за настоящия и първо него изживей. А после, който живее в постоянен страх от неизвестното, дори и в щастливите моменти не е способен да се отдаде на истинско щастие, а това е ужасна беда! Никой не може да се радва на щастие, което в неговите очи всеки момент може да рухне. Винаги ще има причини за тревоги, било от щастие, било от нещастие – докато им се поддаваш, няма да познаеш покоя. Недей напразно да се терзаеш за неща, които надхвърлят твоята сила – кажи, нима си мислиш. че ако си подготвена за бедата, ще преминеш през нея по-лесно?

– Не зная… – казала умислена жената. – Не мисля, че ще бъда някога истински готова, дори не мога да си представя, ако се случи нещо лошо с…

– Тогава… – прекъснал я Сенека – позволи на щастието да бъде изживяно и усетено сега. Грешиш, когато бягаш от неизвестното, което носи утрешният ден. Човек по-леко заживява, когато се остави на съдбата и е готов да се изправи пред всяко нейно предизвикателство.

С тези думи Сенека отпратил притеснената жена и продължил по пътя си.

 

Сенека и разумното щастие – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Запомнете, че вашето естествено състояние е щастието!

Акцент на седмицата

Спри да си казваш нaкъде е трябвало да поемеш, какво е трябвало да направиш, какъв е трябвало да станеш... Поел си точно натам, накъдето е трябвало да поемеш. Направил си точно това, което е трябвало да направиш. Станал си точно този, който е трябвало да станеш... Научил си точно тези уроци, които е трябвало да научиш. Паднал си точно толкова пъти, колкото е трябвало да паднеш. Борил си се точно толкова силно, колкото е трябвало да се бориш. Спечелил си точно тези победи, които е трябвало да спечелиш...

Разбрал си точно това, което е трябвало да разбереш... Разбрал си, че невинаги е важен крайният резултат - по-важно е какво си вложил по пътя към него. Разбрал си, че не сравнението с другите те води напред - това, което те променя, е сравнението с теб самия. Разбрал си, че да следваш призванието си значи да следваш съдбата си.

Разбрал си си, че животът не е, за да се планира, а за да се живее.

Разбрал си, че сърцето е по-мъдро от разума.

Разбрал си, че пътищата на съдбата криволичат понякога, но винаги те отвеждат там, където трябва да бъдеш...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите".

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018 г.

Сподели мнението си