Чувствай се благословен заради това, което си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

Сутрин трябва да си припомняме, че всеки ден от живота ни е дар, неповторим миг, който заслужава нашата благодарност!

Някога дядо ми каза: „Чувствам се благословен заради онова, което съм, и се надявам ти също да се чувстваш по този начин“. И аз наистина се чувствам така – чувствам се благословен всеки божи ден и препоръчвам това усещане и на вас! Независимо от възрастта си повечето от нас, човеците, допускат грешката да се сравняват с онези, които на пръв поглед като че ли имат повече от тях – повече вещи, повече слава, повече играчки. Ала ако отворим малко по-широко очи, бързо ще забележим, че на света съществуват също така скръб и лишения, и ще си дадем сметка, че бихме могли да използваме онова, с което сме благословени, за да променим ситуацията към по-добро.

Нуждаем се от тези мигове на тишина и усамотение, далече от човешката суета и очакванията за нас, необходими са ни, за да погледнем на преживяванията си под друг ъгъл. Когато се сравняваме с хората около нас или с разни знаменитости от новините, не сме в състояние да видим голямата картина. Губим представата къде точно е мястото ни в света. За повечето от нас е твърде трудно в подобни дни да се отдадат на спокойствие и безмълвие – дори аз понякога се улавям, че позволявам на някои неща да ме разсейват. Слушаме музика, гледаме телевизия, сърфираме из интернет. Специалистите твърдят, че само за последните две години е натрупана толкова информация, колкото човечеството не е успяло да натрупа векове и хилядолетия преди нас. Целият този прилив на странични шумове обаче прави още по-важно за нас да не забравяме да си даряваме и кратки мигове на тишина и самовглъбение.

 

Даровете на гнева: Уроците на моя дядо Махатма Ганди – Арун Ганди,

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

За да получим повече, трябва да дадем повече!

Акцент на седмицата

Спри да си казваш нaкъде е трябвало да поемеш, какво е трябвало да направиш, какъв е трябвало да станеш... Поел си точно натам, накъдето е трябвало да поемеш. Направил си точно това, което е трябвало да направиш. Станал си точно този, който е трябвало да станеш... Научил си точно тези уроци, които е трябвало да научиш. Паднал си точно толкова пъти, колкото е трябвало да паднеш. Борил си се точно толкова силно, колкото е трябвало да се бориш. Спечелил си точно тези победи, които е трябвало да спечелиш...

Разбрал си точно това, което е трябвало да разбереш... Разбрал си, че невинаги е важен крайният резултат - по-важно е какво си вложил по пътя към него. Разбрал си, че не сравнението с другите те води напред - това, което те променя, е сравнението с теб самия. Разбрал си, че да следваш призванието си значи да следваш съдбата си.

Разбрал си си, че животът не е, за да се планира, а за да се живее.

Разбрал си, че сърцето е по-мъдро от разума.

Разбрал си, че пътищата на съдбата криволичат понякога, но винаги те отвеждат там, където трябва да бъдеш...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите".

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018 г.

Сподели мнението си