Борейки се да спечелим любовта на мъжа до себе си, губим себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Обичай | 0 Коментара
снимка: mammechelavorano.it

снимка: mammechelavorano.it

Жертвайки интересите, приятелите и мечтите си в името на това мъжа до нас да ни обича, ние всъщност унищожаваме жената, която той обича…

Когато се жертвате в името на любовта и отстъпвате на втори план, вие сте вътрешно убедени, че в края на краищата мъжът ще ви обикне още повече. Това не е сигурно, но едно нещо е съвсем сигурно: когато жертвате себе си, за да ви обикне ПОВЕЧЕ някой друг, вие обичате себе си ПО-МАЛКО от преди. Всеки път, когато се отказвате от интерес, приятел или мечта с надеждата да спечелите любовта на мъжа, вие губите нещо от себе си. Колкото повече се жертвате, толкова по-малко остава от самите вас, докато един прекрасен ден не се събудите с чувството за опустошеност. От вас не е останало нищо. Унищожили сте всичко, за да ви приемат по-добре, но сте загубили същността си, душата на своята жен­ственост.

Осъзнаването на загубата почти винаги е последвано от гняв или потиснатост. Ядосвате се на себе си за всичките си постъпки и усещате огромна загуба на самочувствие и самоуважение. Ядосвате се и на мъжа, заради когото сте правили жертвите, защото нерядко той е престанал да ви обича така, както сте желали.

Как да спрем да се жертваме в отношенията си с мъжете
  1. Направете списък на всички жертви, сторени в името на любовта, във всички връзки, които сте имали досега. Това никак не е приятно, но горещо ви го препоръчвам като мощно средство да ви стимулира и ядоса до такава степен, че веднъж завинаги да се откажете от отстъпването на заден план.
  2. Направете списък на хората, интересите, заниманията и убежденията, които имат значение за вас. Така ще си спомните коя сте и какво искате. След това ще ви бъде много по-трудно да убеждавате себе си, че ви е приятно да ходите на колодрума, да ловите риба, да събирате марки или да се занимавате с нещо друго, което е приятно на мъжа до вас.
  3. Обърнете се към собствените си мечти — те ще осмислят живота ви и няма повече да се чувствате „емоционален хамелеон“, празно пространство, запълвано от мъжа по негов вкус. Колкото по-пълноценен и осмислен е животът ви, толкова по-трудно ще се съгласите на връзка, в която да търсите самоутвърждаване, и така да се превърнете в кандидат за саможертви.

 

Тайните за мъжа, които всяка жена трябва да знае – Барбара де Анжелис, barbaradeangelis.com

Издателство: Дамян Яков, damyanyakov.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си