Умението да се удивляваш е умението да живееш истински!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара

снимка: gaiadergi.com

Ако имате усета да се дивите, чудото идва при вас.

Удивлението е врата към небето. Забележим ли нещо хубаво, се прехласваме. Това се случва, защото спонтанно се създава хармония, това е върховен миг, който ни открива къде е вратата към небето. Да имаме вътрешен усет за всичко, което е духовно извисено, да благоговеем пред прекрасното и да изживяваме с него необикновените мигове на единение, да ги приемаме като откровения!

Няма ли сред природата безброй същества с нежни души, като феи… Скакалци, щурци и всякакви насекоми, от чудни по-чудни… Ако имате усета да се дивите, чудото идва при вас.

Способността да се вълнувате емоционално е истинският живот на душата. Би било желателно да можем да изживяваме по-често и по-цялостно тези мигове на повишена сетивност, на удивление и трепетност за душата. Каква чудна мечта е един ден да преоткрием хубостта на хилядите цветя в градината, разцъфвайки чрез досега с детството ни, като бъдем отново онова дете, което сме били някога, много отдавна може би!

А ако обичате пеперудите, присъствието на множество аромати на цветя е задължително! Сътворете една чудесна градина, посадете навсякъде цветя, ако имате възможност! Тази дейност допринася за успокояването, омиротворяването и за удовлетворението на душата, тя е израз на уважението и пиетета ви към природата и подпомага единението ви с божествената красота.

Не би трябвало само поради това, че живеем на насилствено откачена планета, да забравим необикновената хармония, която създава безкрайно разнообразните видове мирис на цветя. Вдъхнем ли нежния аромат на листенцата, сякаш ни погалва ангелско крило. Каква топла ласка! Всяко цветенце говори, пее, когато мине човек край него… Нека имаме уши и очи за тази неземна хубост, нека най-сетне престанем да бъдем като роботи.

 

Да постигнеш щастието си – Ив-Жан-Пол Апел Гери

Издателство: Хрикер

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си