Умението да се удивляваш е умението да живееш истински!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара

снимка: gaiadergi.com

Ако имате усета да се дивите, чудото идва при вас.

Удивлението е врата към небето. Забележим ли нещо хубаво, се прехласваме. Това се случва, защото спонтанно се създава хармония, това е върховен миг, който ни открива къде е вратата към небето. Да имаме вътрешен усет за всичко, което е духовно извисено, да благоговеем пред прекрасното и да изживяваме с него необикновените мигове на единение, да ги приемаме като откровения!

Няма ли сред природата безброй същества с нежни души, като феи… Скакалци, щурци и всякакви насекоми, от чудни по-чудни… Ако имате усета да се дивите, чудото идва при вас.

Способността да се вълнувате емоционално е истинският живот на душата. Би било желателно да можем да изживяваме по-често и по-цялостно тези мигове на повишена сетивност, на удивление и трепетност за душата. Каква чудна мечта е един ден да преоткрием хубостта на хилядите цветя в градината, разцъфвайки чрез досега с детството ни, като бъдем отново онова дете, което сме били някога, много отдавна може би!

А ако обичате пеперудите, присъствието на множество аромати на цветя е задължително! Сътворете една чудесна градина, посадете навсякъде цветя, ако имате възможност! Тази дейност допринася за успокояването, омиротворяването и за удовлетворението на душата, тя е израз на уважението и пиетета ви към природата и подпомага единението ви с божествената красота.

Не би трябвало само поради това, че живеем на насилствено откачена планета, да забравим необикновената хармония, която създава безкрайно разнообразните видове мирис на цветя. Вдъхнем ли нежния аромат на листенцата, сякаш ни погалва ангелско крило. Каква топла ласка! Всяко цветенце говори, пее, когато мине човек край него… Нека имаме уши и очи за тази неземна хубост, нека най-сетне престанем да бъдем като роботи.

 

Да постигнеш щастието си – Ив-Жан-Пол Апел Гери

Издателство: Хрикер

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си