Цената на щастието е да бъдеш себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси, Препоръчано

снимка: worldnewthelife.blogspot.bg

За да не обвиняваме никога обстоятелствата или хората около себе си за собствените си грешки, трябва винаги да се доверяваме на вътрешния си глас.

Нищо не е абсолютно. Няма правила или закони, които винаги са валидни или са най-подходящи за всич­ки случаи. Гъвкавостта е много по-голяма добродетел и въпреки това ви е трудно — почти невъзможно — да нарушите някой безполезен закон или да пренебрегнете някоя глупава традиция. Вместването на личността в обществото или в дадена културна среда (енкултурация) понякога е полезно, но, доведено до крайност, то може да се превърне в невроза — особено когато от спазване­то на всички „би трябвало“ произтичат мъка, депресия и тревожност.

Отникъде не следва и никой не твърди, че законът не трябва да се съблюдава, или че правилата трябва да се нарушават, само защото някой смята, че това е умест­но. Законите са необходими, а редът е важна част от цивилизованото общество. Сляпото придържане към условността обаче е нещо напълно различно, което може да е много по-пагубно за индивида от нарушаването на правилата. Често правилата са глупави, а традиции­те са станали безсмислени. Ако случаят е такъв и ако не сте в състояние да функционирате ефективно, тъй като трябва да се съобразявате с безсмислени правила, сега е  моментът да  преразгледате  и  тях,   и  поведението си.

Ейбрахам Линкълн веднъж казал следното: „Никога не съм имал линия на поведение, която да прилагам във всички случаи. Просто съм се опитвал да постъпвам по възможно най-подходящия за всеки момент начин.“ Той не е робувал на една-единствена политика, която тряб­вало да важи във всеки отделен случай, макар да е била създадена   с тази цел.

Едно „би трябвало“ става нездраво само когато за­почне да пречи на разумното и ефективно поведение. Ако усетите, че в резултат на някое „би трябвало“ вър­шите неприятни или в друго отношение неефективни по­стъпки, това означава, че сте изгубили свободата си на избор и се оставяте да ви ръководи външна сила. Преди да продължим да изследваме тези погрешни „би трябва­ло“, които могат да объркат живота ви, няма да е из­лишно да разгледаме малко по-подробно вътрешния и външния  контрол на личността.

 

Вашите слаби места – Уейн Дайър, drwaynedyer.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.