Развивайте силните си страни, не слабите!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Univision

снимка: univision.net

Разберете какво обичате да правите и му се отдайте изцяло. Само тогава ще постигнете успех в него…

Това, което искам да направите, е да се вгледате в себе си обективно и честно до болка. Обърнете поглед назад в живота си и открийте всички онези неща, които сте обичали да правите и особено тези, в които сте се справяли добре и за които сте получавали добри резултати. След това определете нещата, които не сте обичали да правите. Вашият опит навярно ще ви покаже, че с тези неща не сте се справяли много добре.

Сравнението между нещата, които сте обичали да правите, и онези, които не сте обичали да правите, е много важно. Защото ако сте обичали да вършите нещо и сте се справяли добре, вероятно сте го вършили с въодушевление и сте постигали успех. И обратно, ако се е налагало да правите нещо, което не обичате, вероятно сте го вършили, колкото е възможно по-малко, не сте се справяли добре и сте получавали малки резултати.

Открийте с какво се справяте добре и обичате да вършите! Нужно е да намерите своите аланти, умения и способности, защото те са, които ще ви издигнат високо. В същото време трябва да знаете и кои са слабостите ви, колкото и трудно да е да си ги признаете. Защото, за да вървите напред, трябва да вземете максимума от своите силни страни и да неутрализирате до минимум слабостите си…

Томас Едисън бил почти глух. Но не губил ценно време в опити да тренира слуха си. Вместо това се концентрирал върху нещата, които най-много му се отдавали: да мисли, да организира и твори. И това го направило велик..

Никой няма всички дарби на света. Нито вие нито аз, нито Едисън, нито Маркони, нито Айнщайн. Но хората не успяват в живота с това, което нямат. Те успяват, защото осъзнават какво имат и го използват… Мери Кей Аш, основателка на „Мери Кей Козметикс“ и една от най-богатите жени в Америка, разкри в едно телевизионно интервю напоследък, че е напълно безпомощна със сметките. Попитате ли я нещо от нейния бизнес, което изисква разбиране на финансовите дела, тя неизменно ще ви каже: „попитайте сина ми. Той завежда този отдел.“  Но попитате ли я нещо а пазарната политика или за откриването на нови идеи и консултанти, или за това как мотивира хората си и ги кара да покажат най-доброто, на което са способни, тя ще ви накара да онемеете.

Мери Кей Аш знае тайната на успеха. Тя печели със силните си страни. И не престава да лъска, точи и използва най-добрите си сечива. По този начин компенсира всичките си слабости в други области

 

5 стъпки към успеха – Лио Хозер

Издателство: Екселенц

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.