Можете да бъдете всичко, което искате. Стига наистина да го искате…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси

снимка: kristijan.nl

Вие сте там, където сте, и сте това, което сте, поради собствения си избор и собствените си решения! Всичко е във вашите ръце!

Стартовата точка на поставянето на целите е моментът на осъзнаване на вашия неизчерпаем потенциал да бъдете, да правите и да имате всичко, което пожелаете. Необходимо е само да желаете победата си толкова силно, че да я постигнете. Вторият етап на поставянето на целите следва, когато поемете пълната отговорност за живота си и за всичко, което ви се случва и ще ви се случва, без да обвинявате другите или да търсите оправдания.

Когато тези две концепции присъстват в ума ви достатъчно ясно, т.е. когато ви стане ясно, че имате неограничен потенциал и че ще бъдете изцяло отговорен, вече ще бъдете готови и да преминете към следващия етап. А той се състои в проектирането на идеалното бъдеще.

Поемете живота в ръцете си

Идентифицирайте най-големия си проблем или източника на отрицателните настроения и емоции в живота ви към днешна дата. По какъв начин сте отговорни за създалото се положение?…

От днес престанете да обвинявате другите за всичко и вместо това поемете пълната отговорност във всяка една област от живота си. Какви действия бихте предприели ? Престанете да търсите оправдания и започнете да прогресирате. Самоубедете се, че вашите любими оправдания не са никак основателни и започнете да действате съобразно целите си.

Вижте се като първичната съзидателна сила в живота си. Вие сте там, където сте, и сте това, което сте, поради собствения си избор и собствените си решения. Какво следва да промените? От днес вземете решение да простите на всекиго, който някога ви е обидил. Каквото било – било! Спрете да го предъвквате отново и отново. Вместо това се потопете в работа по въпросите, които са важни за вас, за да нямате време да мислите за това, кой ви е обидил, наранил и пр…

Представете си, че имате магическа черна дъска. На нея можете да напишете всичко, което си пожелавате да имате, или да изтриете от миналото всичко онова, което не искате да си спомняте, и да нарисувате желателната за вас картина на бъдещето. Можете да избършете дъсчицата по всяко време и да започнете отново. Нямате никакви ограничения. Представете си перфектния семеен живот. Направете оценка на сегашните си семейни отношения и ги проектирайте за пет години в бъдещето:

1. Ако след пет години семейният ви живот е перфектен, то как би изглеждал той?

2. С кого бихте живели? Кой не искате да бъде до вас?

3. Къде и как бихте живели?

4. Какъв ще бъде жизненият ви стандарт?

5. Какви отношения бихте искали да имате с най- близките във вашия живот хора?

Като си представяте едно идеално лично бъдеще, единственият въпрос, който трябва да си задавате, е „как?“. Това е най-могъщият от всички въпроси. Задавайки си го периодично, ще стимулирате градивния си подход и пред вас ще изникват нови идеи за това как да постигнете заветните си цели.

Неудачниците винаги се терзаят от съмнения дали дадена идея е възможна или не. От друга страна, хората, които постигат големи успехи, си задават само въпроса КАК?.И веднага пристъпват към претворяването на своята мечта в реалност…

Основната разлика между победители и победени се състои в наличието или не на „ориентацията към действия“. Постигащите върхови успехи в живота си хора са подчертано ориентирани към активни действия. Те са цял живот устремени към движение напред. Винаги са заети с някаква дейност. Ако им хрумне идея, веднага се активизират за нейното осъществяване до победа. От друга страна, неудачниците са винаги пълни с добри намерения, но и с извинения за това защо не са пристъпили към действия веднага, а са прибегнали до отлагане на замисъла си. Добре е казано, че „ пътят към ада е осеян с добри намерения!“…

В Библията е казано: „Без откровение свише един народ върви към погибел“. А това означава, че ако нямате вдъхновена визия за бъдещето си, вие ще „погинете“ – ще ви липсва мотивация и ентусиазъм за нови начинания . Обратното означава, че ако визията ви за бъдещето е вдъхновена, ежедневно ще бъдете мотивирани и стимулирани за необходимите действия, водещи към превръщането на тази визия в реалност.

Как да постигаме целите си – Брайън Трейси, briantracy.com

Издателство: Световна библиотека, sbbooks.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не изневерявай на себе си и успехът няма да ти изневери!

Променете отношението си към себе си и ще промените живота си!

Успехът не е въпрос на късмет, а на избор