Последното впечатление от разговора е толкова важно, колкото и първото!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се страхувай | 0 Коментара

снимка: servipro212.com

Когато общувате с някого, винаги се опитвайте да видите нещата и през погледа на човека срещу себе си…

Няколко съвета за поддържане на разговор. Ето какво може да ви помогне да бъдете добър събеседник:

1. Внимавайте за езика на тялото си и израза на лицето си! При разговора е необходимо да осъществите връзка лице в лице, без обаче да навлизате в „личното пространство“ на събеседника. Бъдете физически изразителен, но не прекалявайте с движенията, избяг­вайте прекомерното жестикулиране.

2. Не прекъсвайте събеседника! Ако искате да бъдете добър събеседник, трябва да поведете борба с импулса си да прекъсвате другия. Оставете го спокойно да завърши мисълта си. Поемете дъх, задръж­те малко въздуха (заедно с езика си!) и изчакайте другия да завър­ши, каквото има да каже.

3. Използвайте широк набор от теми. Не можете да си предс­тавите колко важно е да сте в курса на събитията, като черпите информация от вестниците, списанията, радиото, телевизията. Така ще бъдете в състояние да разговаряте на различни теми. Но внимавайте! Когато говорите с някого, когото не познавате достатъчно, ще е най-добре да избягвате политиката, религията и всичко, по което може да се спори поначало.

4. Не клюкарствайте! Ако започнете да говорите по адрес на някого, рискувате да засегнете лицето, на което поверявате клюките, тъй като е възможно да има връзка между него и обекта на вашите приказки. Освен това, то ви принизява в очите на другия, така че не се занимавайте с клюки!

5. Проявявайте чувство за хумор! Всеки се радва на някоя смешна история или шега. Обаче внимавайте: хуморът на сексуал­ни или етнически теми често буди смях или поне захилване, но общият ефект не допринася кой знае колко за „цялостния ви имидж“. Някой може да се засегне от шегите ви и да започне да ви избягва като неприятен.

6. Влагайте жар и ентусиазъм в думите си! Не се страхувайте да покажете ентусиазъм и да вложите разпаленост там, където това е възможно. Посрещнете с въодушевление думите на събеседника си, така ще му покажете, че се интересувате от онова, което ви разказва.

7. Бъдете гъвкави в своята гледна точка. Старайте се да бъдете колкото се може по-великодушен и „отворен“ за мненията на другите. Опитвайте се да видите нещата и през погледа на събеседника. Разбира се, че можете да изразите собствените си възгледи, но не ги изразявайте враждебно, обидно и нападателно.

Завършване на разговора

Ако сте започнали някакъв разговор и ви е трудно да го приключите, имате на разположение редица деликатни начини да сигнализирате на събеседника, че разговорът трябва да свърши, без това да го засегне. Прекъсването на контакта чрез погледи е подходящ начин да подсетите другия, че се готвите да привършите разговора. Ако приемем, че по време на разговора сте поддържали пълен зрителен контакт „очи в очи“ със събеседника, то като насочите погледа си в друга посока, ще подадете дискретен сигнал за приключване.

Много важно е да приключите разговора с уверен тон, отчетливо, като говорите с ясен глас и използвате подходяща интонация, така че да оставите положително впечатление. А накрая завършете срещата с приветливо ръкостискане. Пос­ледното впечатление от един разговор може да бъде толкова важно, колкото и първото!

 

Кажи го правилно – Лилиан Глас, drlillianglass.com

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си