Последното впечатление от разговора е толкова важно, колкото и първото!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се страхувай | 0 Коментара

снимка: servipro212.com

Когато общувате с някого, винаги се опитвайте да видите нещата и през погледа на човека срещу себе си…

Няколко съвета за поддържане на разговор. Ето какво може да ви помогне да бъдете добър събеседник:

1. Внимавайте за езика на тялото си и израза на лицето си! При разговора е необходимо да осъществите връзка лице в лице, без обаче да навлизате в „личното пространство“ на събеседника. Бъдете физически изразителен, но не прекалявайте с движенията, избяг­вайте прекомерното жестикулиране.

2. Не прекъсвайте събеседника! Ако искате да бъдете добър събеседник, трябва да поведете борба с импулса си да прекъсвате другия. Оставете го спокойно да завърши мисълта си. Поемете дъх, задръж­те малко въздуха (заедно с езика си!) и изчакайте другия да завър­ши, каквото има да каже.

3. Използвайте широк набор от теми. Не можете да си предс­тавите колко важно е да сте в курса на събитията, като черпите информация от вестниците, списанията, радиото, телевизията. Така ще бъдете в състояние да разговаряте на различни теми. Но внимавайте! Когато говорите с някого, когото не познавате достатъчно, ще е най-добре да избягвате политиката, религията и всичко, по което може да се спори поначало.

4. Не клюкарствайте! Ако започнете да говорите по адрес на някого, рискувате да засегнете лицето, на което поверявате клюките, тъй като е възможно да има връзка между него и обекта на вашите приказки. Освен това, то ви принизява в очите на другия, така че не се занимавайте с клюки!

5. Проявявайте чувство за хумор! Всеки се радва на някоя смешна история или шега. Обаче внимавайте: хуморът на сексуал­ни или етнически теми често буди смях или поне захилване, но общият ефект не допринася кой знае колко за „цялостния ви имидж“. Някой може да се засегне от шегите ви и да започне да ви избягва като неприятен.

6. Влагайте жар и ентусиазъм в думите си! Не се страхувайте да покажете ентусиазъм и да вложите разпаленост там, където това е възможно. Посрещнете с въодушевление думите на събеседника си, така ще му покажете, че се интересувате от онова, което ви разказва.

7. Бъдете гъвкави в своята гледна точка. Старайте се да бъдете колкото се може по-великодушен и „отворен“ за мненията на другите. Опитвайте се да видите нещата и през погледа на събеседника. Разбира се, че можете да изразите собствените си възгледи, но не ги изразявайте враждебно, обидно и нападателно.

Завършване на разговора

Ако сте започнали някакъв разговор и ви е трудно да го приключите, имате на разположение редица деликатни начини да сигнализирате на събеседника, че разговорът трябва да свърши, без това да го засегне. Прекъсването на контакта чрез погледи е подходящ начин да подсетите другия, че се готвите да привършите разговора. Ако приемем, че по време на разговора сте поддържали пълен зрителен контакт „очи в очи“ със събеседника, то като насочите погледа си в друга посока, ще подадете дискретен сигнал за приключване.

Много важно е да приключите разговора с уверен тон, отчетливо, като говорите с ясен глас и използвате подходяща интонация, така че да оставите положително впечатление. А накрая завършете срещата с приветливо ръкостискане. Пос­ледното впечатление от един разговор може да бъде толкова важно, колкото и първото!

 

Кажи го правилно – Лилиан Глас, drlillianglass.com

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си