Филми от фестивала CineLibri, които всеки книгоман трябва да види!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Срещи
SineLibri

SineLibri

Още с първото си издание CineLibri се наложи като едно от най-интересните събития в есенния културен афиш. Тази година организаторите на фестивала от издателство Colibri са твърдо решени да не ни разочароват и са подготвили изключително богата и интересна програма. Специални гости на CineLibri са Фредерик Бегбеде, Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн –знаменитости от световна величина с неоспорими постижения в областта на киното и литературата.

Ето какво пише в сайта на Синелибри за някои от филмите, които не бива да пропускате

Идеалът,

Жанр: комедия

В ролите: Гаспар Пруст, Одри Флеро, Анамария Вартоломей, Джонатан Ламбер и др.

По романа „Помощ, простете” на Фредерик Бегбеде

Близо десет години след „99 франка” Октав Паранго се завръща на големия екран, но този път не носи чертите на Жан Дюжарден, а на Гаспар Пруст, когото познаваме от друг филм, режисиран от култовия френски писател – „Любовта трае три години”. Докато героят на Дюжарден громеше рекламния бизнес, героят на Пруст си има работа със света на модата и козметиката…

Сега Октав Паранго се впуска в хедхънтинг (лов на глави) в Москва, по-точно в лов на модели. Задачата му е възложена от циничните му приятели – руски олигарси. За целта Октав влиза в контакт с „Идеал”, водеща компания за козметика, която е разтърсена от гигантски медиен скандал.

Геният,

Жанр: биографична драма

В ролите: Колин Фърт, Джъд Лоу, Никол Кидман, Лора Лини, Гай Пиърс, Доминик Уест и др.

По романа на Андрю Скот Бърг „Макс Пъркинс: редактор на гений”

Филмът проследява живота на легендарния американски литературен редактор Максуел Пъркинс (1884 – 1947 г.) по времето, когато е работил в издателство „Скрибнър” върху произведенията на Томас Улф, Ърнест Хемингуей, Скот Фицджералд и други автори. Колин Фърт се превъплъщава блестящо в ролята на Пъркинс, Джъд Лоу – в ролята на Томас Улф, Гай Пиърс е Скот Фицджералд, а Доминик Уест изгражда образа на Ърнест Хемингуей. Ослепителната Никол Кидман вдъхва живот на не по-малко интригуващ персонаж – този на дизайнерката на костюми Алайн Бърнстайн (1880 – 1950 г.)

Любовникът,

Жанр: биографична драма, романс

В ролите: Джейн Марч, Тони Ленг Ка Фай, Фредерик Менинже, Мелвил Пупо, Лиса Фокнър и др.

По едноименния роман на Маргьорит Дюрас (носител на награда „Гонкур”).

Красива невинност, която го влудява. Хладна еротика, в която няма място за любов. Любов, която тя отказва да му даде. През 1929 в колонизиран Виетнам млада французойка от семейство с финансови затруднения се връща в интерната си. Тя пътува сама с обществен транспорт, когато привлича вниманието на заможен китайски бизнесмен. Той й предлага да я откара до града и на задната седалка на колата  му прехвърчат искри. Може ли горещата връзка, която започва между тях, да преодолее класовите ограничения и обществените нрави? И каква е истината за онова, което ги свързва?

Обслужвал съм английския крал,

Жанр: комедия, драма, романс

В ролите: Иван Бърнев, Олдрих Кайзер, Джулия Женч, Мариан Лабуда, Мартин Хуба и др.

Изцяло в традицията на чешкия хумор, „Обслужвал съм английския крал“ разкрива морала и прищeвките на комунистическото общество чрез кариерата на един сервитьор.

По аналогия с романа филмът предлага набор от истории – всички те маркират житейския път на един сервитьор от началото на кариерата му като младеж през 20-те години в процъфтяваща Чехословакия до тихото му заточение далеч от хорска суета през комунистическия режим.

През войната той се подлага на медицински преглед, който да установи принадлежността му към арийската раса, за да може да се ожени за немско момиче; и тъкмо когато започва да си дава сметка, че след разгрома на немците навярно ще го обесят, случайно помага на чешката съпротива, така че впоследствие благосклонно го прекарват само за шест месеца през затвора. Люшкането му между тези полюси не се дължи на идеологически, а на чисто човешки избори – влюбеността и приятелството…

Вечност,

Жанр: драма

В ролите: Одре Тоту, Беренис Бижо, Мелани Лоран, Джереми Рение, Ирен Жакоб и др

Валантин се омъжва за Жюл в края на XIX век. В края на следващия век правнучката на Валантин ще се влюби в един млад мъж. Между тези две събития мъже и жени ще се срещат, ще се обичат, ще се събират и ще създават потомство, за да изградят едно родословно дърво, разпростряло клоните си във вечността. Безброй пъти жените ще зачеват и ще раждат, безброй пъти ще страдат и ще погребват свои любими същества. Но ще предават желанието си за любов и деца на следващите поколения и нищо няма да ги спре, нищо няма да прекъсне жизнения цикъл.

За Любовта и сянката,

Жанр: драма

В ролите: Антонио Бандерас, Дженифър Конъли, Стефания Сандрели, Диего Уолраф, Хорхе Ривера Лопес и др.

Ирен е редакторка в списание, животът й тече в сянката на диктатурата на Пиночет в Чили. Франсиско е привлекателен фотограф, който отива при Ирен да търси работа. Като симпатизант на нелегалното съпротивително движение, Франсиско й отваря очите и разчувства сърцето й за зверствата, извършвани от режима.

Американска идилия,

Жанр: драма

В ролите: Дженифър Конъли, Дакота Фанинг, Узо Адуба, Юън Макгрегър, Моли Паркър и др.

В условията на следвоенна Америка един мъж наблюдава как собственият му хармоничен живот се разпада заради политическите пристрастия на дъщеря му. За една нощ Шведа е изтръгнат от лелеяния американски пасторал и захвърлен в безумието на американската действителност.

За мишките и хората,

Жанр: драма

В ролите: Джон Малкович, Гари Синийз, Рей Уолстън, Джо Мортън, Кейси Семашко, Шерилин Фен и др.

Неразделните приятели Лени и Джордж се оказват безработни в щата Калифорния точно в годините на Голямата депресия. Те трудно се задържат на някаква служба заради инфантилността на Лени.

Все пак скоро са наети в ранчото на Тайлър, където работят под строгия надзор на Кърли – подлия син на стопанина. Но тъкмо успяват да се сприятелят с него, когато всички са разтърсени от трагедията със съпругата на Кърли. Тази красива, но нещастна жена, става неволна жертва на състраданието си към Лени. Деликатният режисьорски стил на Гари Синийз превръща „За мишките и хората” в истински шедьовър.

Билетите за всички филми и прожекции от програмата на CineLibri 2016 вече са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните. Информация за пълната програма по дaти, киносалони и градове е достъпна на официалната уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.