Фредерик Бегбеде откри второто издание на кино-литературния фестивал CineLibri

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Срещи | 0 Коментара

festival

Второто издание на уникалния кино-литературен фестивал CineLibri, който няма аналог в света, се откри на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата! Вълнуващо беше да срещнем големия френски писател, режисьор, продуцент и литературен критик Фредерик Бегбеде. Той пристигна в София, за да открие CineLibri 2016 с прожекцията на най-горещия си филм – „Идеалът”. Сценарият е базиран на един от големите му бестселъри – „Помощ, простете”, издаден и на български език от Colibri, които са и организатори на фестивала. В началото на премиерата той сподели с неговите почитатели, че филмът „Идеалът” се излъчва за първи път, извън страната му! В рамките на официалното събитие ексцентричнияt писател  беше удостоен с първата почетна статуетка CineLibri, за насърчаване на симбиозата между кино и литература.

Вечерта ни очарова и със зрелищен мултимедиен пърформанс – “Humming” с участието на Стела Томова и Филип Миланов. Оригиналната хореография е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, артисти, награждавани многократно за новаторското си мислене и нестихващ ентусиазъм.

Седмицата на фестивала е един празник на книгите и киното – от белия лист до големия екран. Това е едно взаимодействие между две магически изкуства. Книгите оживяват на големия екран“, каза Жаклин Вагенщайн, директор на фестивала. Второто издание на кино-литературния фестивал ще покаже 10 национални и една световна премиера от 5 до 16 октомври, освен в София и още в няколко града в страната – Ловеч, Видин, Търговище, Враца. Прожекциите ще се състоят в елитните артсалони на столицата и страната.

До края на седмицата програмата ще продължи с още 2 национални премиери – на 8 октомври в кино „Люмиер“ ще бъдат представени „Небостъргач” по интригуващата антиутопия на Дж. Г. Балард и „Вечност“ с участието на Одре Тоту, по романа на Алис Ферне. В неделя ще можем да се посмеем с премиерната за България прожекция на шведската комедия „Човек на име Уве“.

Непосредствено преди и след прожекциите екранизираните книги ще се предлагат с отстъпка до 30 % от коричната цена!

Подарете си една незабравима седмица с подбраната селекция от филми и книги, изключително много изненади, срещи с автори и истинско общуване за ценители.

Билетите за всички филми и прожекции от програмата на CineLibri 2016 вече са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните. Информация за пълната програма по дaти, киносалони и градове, както и за всички съпътстващи събития е достъпна на официалната уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си