Фредерик Бегбеде откри второто издание на кино-литературния фестивал CineLibri

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Срещи

festival

Второто издание на уникалния кино-литературен фестивал CineLibri, който няма аналог в света, се откри на 5 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата! Вълнуващо беше да срещнем големия френски писател, режисьор, продуцент и литературен критик Фредерик Бегбеде. Той пристигна в София, за да открие CineLibri 2016 с прожекцията на най-горещия си филм – „Идеалът”. Сценарият е базиран на един от големите му бестселъри – „Помощ, простете”, издаден и на български език от Colibri, които са и организатори на фестивала. В началото на премиерата той сподели с неговите почитатели, че филмът „Идеалът” се излъчва за първи път, извън страната му! В рамките на официалното събитие ексцентричнияt писател  беше удостоен с първата почетна статуетка CineLibri, за насърчаване на симбиозата между кино и литература.

Вечерта ни очарова и със зрелищен мултимедиен пърформанс – “Humming” с участието на Стела Томова и Филип Миланов. Оригиналната хореография е на Виолета Витанова и Станислав Генадиев, артисти, награждавани многократно за новаторското си мислене и нестихващ ентусиазъм.

Седмицата на фестивала е един празник на книгите и киното – от белия лист до големия екран. Това е едно взаимодействие между две магически изкуства. Книгите оживяват на големия екран“, каза Жаклин Вагенщайн, директор на фестивала. Второто издание на кино-литературния фестивал ще покаже 10 национални и една световна премиера от 5 до 16 октомври, освен в София и още в няколко града в страната – Ловеч, Видин, Търговище, Враца. Прожекциите ще се състоят в елитните артсалони на столицата и страната.

До края на седмицата програмата ще продължи с още 2 национални премиери – на 8 октомври в кино „Люмиер“ ще бъдат представени „Небостъргач” по интригуващата антиутопия на Дж. Г. Балард и „Вечност“ с участието на Одре Тоту, по романа на Алис Ферне. В неделя ще можем да се посмеем с премиерната за България прожекция на шведската комедия „Човек на име Уве“.

Непосредствено преди и след прожекциите екранизираните книги ще се предлагат с отстъпка до 30 % от коричната цена!

Подарете си една незабравима седмица с подбраната селекция от филми и книги, изключително много изненади, срещи с автори и истинско общуване за ценители.

Билетите за всички филми и прожекции от програмата на CineLibri 2016 вече са в продажба на ticketportal и на касите на киносалоните. Информация за пълната програма по дaти, киносалони и градове, както и за всички съпътстващи събития е достъпна на официалната уебстраница на фестивала: www.cinelibri.com

 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.