Чуваш другия, когато ти говори. Но слушаш ли го?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси

снимка: ivyclique.in

Ние сме общество, състоящо се предимно от лоши слушатели…

Осемдесет процента от работния ден отиват за разговори и междуперсонални комуникации, ала малцина от нас ги оползотво­ряват както трябва, защото сме общество, състоящо се предимно от лоши слушатели. Да слушаш и да изслушваш е нещо много повече от това само да чуваш. Когато чуеш нещо, ти получаваш някакво съобщение. Когато обаче изследваш, ти преработваш и анализираш казаното. За съжаление, повечето от нас имаме настройка повече да чуваме това, което ни се иска, и наистина не се заслушваме много-много в онова, което ни се казва.

Почти всеки от нас познава някой, който не е в състояние да изслуша докрай един пълен словесен оборот. Засягаме се, когато хората не ни обръщат достатъчно внимание. И наистина едно проучване на Галъп, което трябваше да ръководя, установи, че 30% от запитаните определят като най-неприятни хората, които те пре­сичат и не те слушат. Потискащо чувство те спохожда, когато имаш разговор с човек, който не те изслушва. Защото фактически той пре­небрегва не думите ти, а твоето достойнство.

Често си мислим, че знаем какво другите се опитват да ни кажат, и така пропускаме същественото… Хората не успяват да чуят думите на другия, защото са заети с играта „Аз мисля, че ти мислиш, че аз мисля“. Погълнати сме изцяло в мисли за собствените си планове и нужди, нехаем за онова, което вълнува другите. Случвало ли ви се е да разговаряте с някой, а да имате чувството, че той дори не присъства в стаята с вас? Повечето хора навлизат в разговора с някакво предварително съставено мнение и трудно могат да превключат на онова, което другият има да каже…

Ако сте критично настроен човек, трудно ще ви е да се проявите като добър слушател при разговор. Твърде вероятно е вече да си имате някакво предварително съставено мнение, преди другият да е свършил с онова, което има да каже. Вашата преценка издига, образно казано, стена – бариера, която затруднява проникването на информация към вас.

В човешката природа е да сме склонни да съдим за какво ли не. Всеки си има своите предубеждения – верни или погрешни, но щом искаме да усвоим умението да изслушваме, ще трябва да отхвърлим всички предварителни мнения. Нужно е да престанем да преце­няваме, а да започнем да слушаме.

Надали бихме могли да изчистим всички предварителни „запи­си“ в ума си, така че да приемем хората такива, каквито са, без да им бъдем съдници, просто да слушаме какво казват и да премисля­ме какво са казали, а не какво ние мислим, че казват. Един мой приятел – Джордж – има необикновена способност да привлича хората, имаш чувството, че всички гравитират към него. След като го наблюдавах на един прием, аз разгадах тайната: той приемаше всички с открито сърце, естествено, без оценки, без критики, без „присъди“. Просто ги приемаше такива, каквито са.

Да бъдем като Джордж, ще са ни необходими доста упражнения, поне за повечето от нас. Но аз винаги насърчавам моите клиенти да се упражняват – да се срещат, да разговарят, като се стараят – колкото и трудно да им се струва това – да не съдят и преценяват, а да изслушват и да вникват в онова, което другите казват. А ако се хванете, че самите вие сте прекалено критични и сте склонни не само да преценявате, но и да съдите хората, опитайте се да си представите черна дъска, на която са изписани с тебешир всичките ви предубеждения. Направихте ли го? Добре. А сега вземете мисле­но гъбата и избършете дъската!…

Ето няколко отправни препоръки, които ще ви подсетят как бихте могли да усъвършенствате уменията си да слушате. А оттук вече ще имате възможност да подобрите – персонално и профе­сионално – връзката си с другите хора.

  1. Усвоете активна поза за слушане: наклонете се напред, поддър­жайте добър зрителен контакт, кимайте от време на време, за да се увери събеседника, че всичко е разбрано.
  2. Избягвайте смущаващи навици: хапене на долната устна, почукване с писалката, чупене на пръсти (та и пукане!), игра с пред­мети. Това смущава говорещия.
  3. Внимавайте за идеите, а не за подробностите! Ако някой тъл­кува неточно даден факт, не се насочвайте към тази малки груба грешка, а вместо това внимавайте за идеите, които иска да сподели. Не изпускайте заради детайла общата гледна точка. Дърветата не бива да ти пречат да видиш гората!
  4. Дръжте емоциите под контрол! Въпреки че е добре да можете да реагирате емоционално, не се пристрастявайте към емоционално обременени думи. Не реагирайте дори на изрази, които смятате за неприемливи. Това не са лични обиди, така че най-добре ще е да възпрете чувствата и да вникнете в подаденото съобщение. Чак след това вече можете да реагирате по съответен начин.
  5. Не прибързвайте със заключенията. Никой не обича да за­вършиш мисълта му вместо него. Това е не само неуважение, но и чудесна възможност да скочите и… да сгрешите.
  6. Задавайте въпроси. Не се стеснявайте да питате по време на разговора, да поискате от събеседника си да доразвие мисълта си. Това може да стимулира по-нататъшния разговор.
  7. Опитайте се да бъдете целенасочени. Поставете си за цел, когато из­слушвате някого, да не се занимавате със странични мисли. Сега не е моментът да си спомняте нито за спречкването с шефа тази сут­рин, нито за срещата, която ще имате довечера, нито пък да отчи­тате в себе си как ли пресмята сега броячът на паркинга… Дължите на човека срещу себе си цялото си, нераздвоено внимание. Разбира се, такова едно поведение изисква много упражнения. Щом усетите, че погледът ви блуждае, моментално възстановете зрителния и лицевия контакт. Това ще ви помогне да рефокусирате вниманието си.

Да бъдете добър слушател е едно твърде съществено изискване за постигането на добри комуникации между хората. Но това е двупосочна улица – от едната страна върви слушането, от другата – реакцията към казаното. Един непрекъснато течащ процес – като майсторска игра на тенис. Биете, посрещате, биете, посрещате. А пък ако предпочитате волейбола – пак става: блокада, вдигане, пос­рещане и т. н. Аналогии, които са в състояние да опишат чудесно един съдържателен и действен разговор.

 

Кажи го правилно – Лилиан Глас, drlillianglass.com

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.