Грижете се другите и няма да се безпокоите за себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: blog.tribute.co

снимка: blog.tribute.co

Когато правите добро на другите, на първо място правите добро на себе си…

Доктор Адлер настоява, че всеки ден трябва да правим добро дело… Защо, ако извършваме добро дело всеки ден, това оказва такова удивително въздействие на онзи, който го извършва? Защото стремежът да доставяме удоволствие на други не ни позволява да мислим за себе си, а именно това е основната причина за безпокойство, страх и меланхолия. Заратустра е казал: „Да правиш добро на другите – не е задължение. Това е радост, защото подобрява здравето и увеличава щастието“. А Бенджамен Франклин е резюмирал това много просто:

Когато вие правите добро на другите – е казал той, – вие на първо място правите добро на себе си.

Грижата за другите не само ви отвлича от безпокойството за себе си, тя може също така да ви помогне да придобиете много приятели и да получите маса удоволствия в живота, По какъв начин? С този въпрос веднъж се обърнах към професора от Йелския университет Уйлям Лайон Фелпс. Ето какво ми отговори той: „Когато влизам в хотел, бръснарница или магазин, обезателно говоря нещо приятно на всички, които срещам… Понякога правя комплимент на продавачката в магазина, която ме обслужва. Изразявам своето възхищение от нейните красиви очи или коси. Питам фризьора дали не се е уморил, като е стоял цял ден на крака. Освен това се интересувам как той е станал фризьор, колко години работи и колко рошави глави му се е отдало да приведе в порядък през това време. Помагам му да пресметне това. Забелязал съм, че проявеният интерес заставя човек да сияе от щастие. Протягам ръка на носача, който ми е донесъл куфара. Това създава у него добро настроение и бодрост за цял ден… Хората се нуждаят от поне мъничко човешко внимание към себе си. Когато вървя по улицата и виждам човек с красиво куче, аз обезателно изразявам възхищението си от него. Когато отмина малко, аз се оглеждам и често виждам как той го гали. Моето възхищение от неговото куче усилва любовта му към него.“…

Китайската пословица гласи: „Аромат на рози навява онази ръка, която ги дарява”. Навярно някои от тези, които четат тези редове, ще кажат: „Цялата тази дрънканица за интереса към околните е истинска глупост! Безсмислени религиозни нелепости! На мен това не ми прилича! Аз трябва да печеля пари, за да не ми е празен джобът. Имам намерение да взема от живота всичко – и при това веднага – и по дяволите това преливане от пусто в празно!“ Е какво пък, ако имате такова мнение, имате право на това. Но ако сте прави, в такъв случай всички велики философи и вероучители от самото начало на писмената история на човечеството – Христос, Конфуций, Буда, Платон, Аристотел, Сократ, Свети Франциск, дълбоко грешат. Но тъй като вие можете презрително да се усмихнете, ако става дума за учения на религиозни мислители, то да се обърнем за съвет към атеистите. Да се опитаме да се обърнем към най-знаменития американски атеист на двадесети век – Теодор Драйзер. Драйзер осмивал всички религии като приказки и смятал, че животът – това е повест, която е преразказал глупак. В нея има много думи и страсти, няма само смисъл. Обаче Драйзер се възхищавал от една велика заповед на Христос – заповедта да служим на другите:

Той (човекът)… трябва да мисли и да съставя планове как да подобри положението не само на себе си, но и на другите, защото радостта, изпитвана от него самия, зависи от това, доколко той се радва за другите, и доколко другите се радват за него.

А ако имаме намерение да „подобрим положението на другите“ – както е настоявал Драйзер – то ние трябва да бързаме, времето тече. По този път аз ще мина само веднъж. Тогава нека още сега да извърша някаква достойна постъпка или да правя доброта. Нека да не отлагам и да не изпускам да направя това, защото по този път аз никога вече няма да мина.

Затова ако вие искате да се избавите от безпокойството и да придобиете душевно спокойствие и щастие, ЗАБРАВЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ, ПРОЯВЯВАЙТЕ ИНТЕРЕС КЪМ ОКОЛНИТЕ. ВСЕКИ ДЕН ПРАВЕТЕ ДОБРО ДЕЛО, КОЕТО ЩЕ ИЗВИКА РАДОСТНА УСМИВКА НА НЕЧИЕ ЛИЦЕ.

 

Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота – Дейл Карнеги, dalecarnegie.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.