Като гореща вода за шоколад

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси
снимка: Bom à Beça

снимка: Bom à Beça

Един от филмите на кино-литературния фестивала CineLibri, организиран от издателство Колибри, който ни впечетли и очарова беше – „Като гореща вода за шоколад” по книгата на Лаура Ескивел.

„Мексиканският режисьор Алфонсо Арау създава рецептата за успех на това „вкусно” съчетание между магически реализъм и ароматен романтизъм.

Романът разкрива необичайните последствия от любовна връзка, осуетена от старомодните мексикански предразсъдъци и обичаи. Като най-малка от дъщерите в своето семейство, Тита (Луми Кавасос) трябва да се отрече от любовта си и да остане завинаги неомъжена, само за да може да се посвети напълно на грижи за майка си. Но потиснатата страст на Тита намира израз в нейните неподражаеми готварски умения – всеки, който вкуси от чувствените й гозби, се оказва запленен от еротична омая.” – CineLibri

Участват още и Марко Леонарди, Луми Кавасос, Регина Торне, Марио Иван Мартинес, Ада Караско…

Филмът ни води по пътя на мъдростта, на любовта, на истината, на духа и всичко това съчетано с магията на вкусната храна и любовта й към нея, жените на Мексико и духът на тази свещенна земя. Помага ни да осъзнаем, че да слушаш сърцето си е най верния път, който човек може да избере да следва.

Филмът никак не следва идеализма, показвайки ни, че грешките на една майка може да нанесат травми в семейството и да разрушат бъдещето на децата й!

Показвайки ни, че и след смъртта на физическото тяло, душата е вечна, безкрайна и любяща!

Показвайки ни, че, когато си смел и следваш  гласът на сърцето си, е най правилният избор, дори и да срещаш трудности по пътя, си заслужава!

Показвайки ни рецепти за любов, как да нахраниш душата си и да откриеш пътя обратно към себе си…рецепти, които остават като наследство на твоето бъдеще! Как да вярваш в доброто, в усмивката, в силата на природата…

Романът на Лаура Ескивел се превърна в бестселър и за пореден път нареди авторката в първата редица на големите латиноамерикански автори.

Ето и един от любимите ни цитати от книгата:

“…Както можете да се досетите, в човешкия организъм се съдържат всички елементи, необходими за направата на кибрит. Нека ви кажа нещо, което не съм доверявала никому. Баба ми имаше една много интересна теория. Тя казваше, че всеки от нас е роден с кутийка кибрит в себе си, но ние не можем да запалваме клечките сами – точно както при този опит ние се нуждаем от кислород и от помощта на свещ. Кислородът например ще дойде от дъха на любимия човек, а за свещ може да послужи някакъв вид храна, музика, милувка, дума или звук, които да предизвикат възпламеняването на една от кибритените ни клечки. За миг сме огрени от силно чувство. Приятна топлина се разлива в нас, но тя бавно изчезва с времето, докато не се появи ново възпламеняване и не я съживи. Всеки човек, за да може да живее, трябва да открие кои са неговите възпламенители, тъй като горенето, което се получава при запалването на някоя от кибритените клечки, подхранва с енергия душата. Казано иначе, горенето е храната на душата. И ако някой не открие навреме своите възпламенители, кутийката кибрит овлажнява и никога вече няма да успее да запали нито една от клечките… Има много начини да се подсуши една влажна кибритена клечка, ала е необходима вяра, че съществува лек. “

 

Като гореща вода за шоколад – Лаура Ескивел, wikipedia

Издателство: Колибри, colibri.bg

 

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.