Ключът към успеха?! Гледай право в целта!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси

снимка: rowanrozemond.nl

Когато се устремиш към това, което искаш, то се устремява към теб.

Същината на успеха са целите, а всичко останало е второстепенно. Успелите хора са изцяло съсредоточени  върху целите си. Те знаят какво искат и са погълнати от това как да го постигнат!

Умението да формулирате целите си е разковничето на  успеха. Тогава вашият ум ще отключи позитивната ви енергия и ще генерира идеи за постигането на необходимия резултат. Без ясни цели вие безпомощно ще се носите по течението на живота, но устремени към целта, ще наподобявате стрела, насочена към центъра на мишената.

Истината е, че не можете да изчерпите творческия си потенциал, дори да живеете хиляда живота. Постигнатото от вас досега е само малка част от онова, което е по силите ви. Едно от правилата на успеха гласи: няма значение откъде идвате, важно е само накъде отивате. И това ще решите вие, всичко зависи единствено от вас и от вашите мисли.

Ясните цели развиват увереността в собствените ви сили, увеличават компетентността ви и покачват нивото на мотивацията ви. Както казва преподавателят на търговски агенти Том Хопкинс: „Целите са горивото за пещта, изпичаща постиженията.“

Вие създавате собствения си свят. Разумът е способен да създава реалност – това е може би най-великото откритие в цялата история на човечеството. Всичко в материалния свят, създаден от човека, отначало е било мисъл или идея, родена в нечий ум и след това превърната в реалност! Всичко в живота започва с мислите, желанията, надеждите или мечтите, зародили се в нашия ум или в ума на някого другиго. Мислите създават и преобразуват света. Основният извод във всички религии и философии, в метафизиката и психологията е: вие ставате това, за което мислите през повечето време. Светът, който ви заобикаля, се превръща в огледално отражение на вътрешния ви свят, материализирайки съкровените ви мисли. На хиляди преуспели хора е бил задаван въпросът за какво мислят през повечето време. По-голямата част от тях отговорили – за това, какво искат и как да го постигнат. Неудачниците са погълнати основно от мисълта какво не искат. Те говорят за проблемите и тревогите си и търсят виновници за неуспеха си, докато преуспяващите хора са съсредоточени върху най-силните си желания. Животът без ясни цели е като шофиране в гъста мъгла. Независимо от мощноста и модела на колата ви, вие карате бавно, неуверено, макар пътят да е отличен. Определянето на целите ви вдига мъглата веднага и ви позволява да концентрирате енергията и способностите си. Ясните цели ви позволяват да настъпите педала на газта и да се устремите към въжделенията си…

Представете си, че поставяте пощенски гълъб в клетка, покривате я с одеяло, поставяте я в кашон, а кашона – в закрит пикап. Може да изминете хиляда мили в каквато и да е посока, но ако спрете, отворите кашона, откриете клетката и пуснете гълъба на свобода, той ще хвръкне нагоре, ще направи три кръга и ще отлети без грешка до родното си гнездо. Освен човека, гълъбът е единственото живо същество на земята, което притежава невероятната кибернетична функция да търси и намира целта.

Вие имате същата способност, но с едно великолепно допълнение: когато абсолютно ясно си представяте целта, не ви е нужно да знаете точно къде е тя или как да се доберете до нея. Трябва само да решите категорично какво искате и вие ще тръгнете без грешка към него, а то, от своя страна, ще тръгне към вас. В точното време и място вие ще се срещнете с целта си.

Именно поради този невероятен кибернетичен механизъм, скрит дълбоко в съзнанието ви, вие постигате каквито и да е цели. Ако решите да се приберете вкъщи и да гледате телевизия, така и ще стане. Ако целта ви е да си създадете великолепен живот, пълен със здраве, щастие и благоденствие, и това ще постигнете. Механизмът действа някъде зад пределите на съзнанието ви. Като компютър той работи автоматично, за да ви доведе до това, което искате.

За природата е безразличен мащабът на целите ви. Ако те са дребни, вашият автоматичен механизъм ще ви помогне да постигнете такива. А ако мислите глобално, същият този механизъм ще ви съдейства да реализирате и най-смелите си замисли. Количеството и качеството на целите ви зависят от вас и само от вас.

 

Как да постигаме целите си – Брайън Трейси, briantracy.com

Издателство: Световна библиотека, sbbooks.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.