Врагът е не провалът. Страхът е истинският враг

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: zonefox.com

снимка: zonefox.com

Провалът не означава край. Това е просто знак, че временно сте се отклонили от пътя към целта си.

В първите филми от поредицата „Междузвездни войни“ императорът не търпеше провал: да се провалиш беше равносилно на незабавна смъртна присъда. Някои хора смятат, че ако се провалиш в опита за постигане на определена цел, си достоен за някаква форма на смърт в психологически смисъл. Тази мисловна нагласа от типа „всичко или нищо“ ви пречи да разберете положителната посока, която провалът може да ви предложи. Важно е да разберете, че провалът не означава край. Това е просто знак, че временно сте се отклонили от пътя към целта си. Това е естествена част от израстването и процеса на научаване. Опитваме нещо, а след това оценяваме кое е минало добре и кое се нуждае от подобрение. Това не означава, че е безполезно да опитваме отново. То просто ни дава повече информация и познания за следващия ни опит. Действителният акт на провала обикновено не е нещо съкрушително, и все пак страхът да не се провалите и какво ще говори това за вас, е огромен. Врагът е не провалът, тъй като той ви дава добра обратна информация и нова насока. Страхът е истинският враг.

Страхът е нервността от очакването: с други думи, той е онова „ами ако…“? В действителност страхът има само значението, което ние му придаваме. Ако не му придаваме значение или ако позволим на нещо друго да има по-важно значение, тогава страхът има малко или никакво влияние върху нас. Именно тук в играта влизат очакванията. Ако очаквате чудеса в живота си, а след това се освободите от всичко, което ви обвързва с евентуалния изход, позволявате осъществяването на това очакване да дойде от всеки възможен човек или посока. Вместо да настоявате успехът или постижението да дойдат от един конкретен източник и да удовлетворят само едно очакване, отворете се към онова, което може да ви предложи Вселената.

 

Очаквай чудеса – Джо Витале, mrfire.com

Издателство: Intense, intense-books.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си