Учим се как да обичаме, но не и как да сме благодарни

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси

снимка: 4wayspage.com

Да си благодарен значи да оценяваш това, което имаш. Да обичаш това, което имаш. Да си благодарен значи да осъзнаваш какво имаш…

Какво е отношението между любов и благодарност? Като отговор можем да използваме за модел водата. Водната молекула се състои от два атома водород и един атом кислород, представени от Н2О. Ако любов и благодарност са свързани помежду си, като кислорода и водорода в отношение 1 към 2, благодарността ще е два пъти по-голяма от любовта. Смятам, че да имаме двойно повече благодарност, отколкото любов, е балансът, към който трябва да се стремим.

Живеят ли хората в съотношение от две части благодарност и една част любов? Подозирам, че е вярно точно обратното. Разбира се, величието на любовта не може да се отрече и повечето хора добре знаят силата на любовта. Но ние сме израснали в култура, в която цялото ни внимание е било насочвано към енергията на любовта, докато на другата част на формулата е оказвано малко внимание.

Фокусът на човешката раса е бил насочен към биещия на очи материален свят. За да притежаваме, колкото се може повече, изсичаме горите и се борим с пустините в усилието да осигурим върховното господство на нашата култура. Такъв прогрес на човешкото общество може би наистина е резултат на любовта – за нашите семейства и страни, – но колкото повече продължаваме да живеем с подобна стратегия, толкова ще се засилва противоречието. В края на краищата, започваме да разбираме, че посоката, в която вървим, ни води наникъде. Жертвали сме твърде много, за да си осигурим богатствата в живота. Горите са унищожени и чистата вода – загубена, режем и продаваме самата земя.

Това, което е нужно сега на света, е благодарност. Необходимо е да започнем да се учим какво значи да имаш достатъчно. Трябва да изпитваме благодарност, че сме се родили на планета с толкова богата природа, с водата, която прави възможен живота ни. Знаем ли всъщност колко прекрасно е да можеш да поемеш глътка чист въздух?

Ако отворите очите си, ще видите, че светът е пълен с толкова много неща, които заслужават вашата благодарност. Като станете въплъщение на благодарността, помислете си колко чиста ще бъде водата, която изпълва вашето тяло. Така и вие ще бъдете красив, блестящ от светлина кристал.

 

Тайните послания на водата – Масару Емото, masaru-emoto.net

Издателство: Аливго, alivgo.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.