В спора се ражда истината. Дори и в брака!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Откъси
снимка: modgos.com.ua

снимка: modgos.com.ua

Един брак е изложен повече на опасност, когато се избягват спорове, отколкото когато двама съпрузи открито могат да изразяват какво чувстват, та дори и ако се карат.

Когато сте въвлечени в някаква препирня, няма как, в повечето случаи ще се стигне и до „кипване“. Има обаче някои неща, които не бива да правите, независимо от това колко сте ядосани. Можете да викате, да крещите, да виете, ала никога не правете нито една от посочените по-долу постъпки – разбира се, ако искате не да се разделите, а да поддържате трайни отношения с даден човек.

  1. Никога не употребявайте епитети. Това може да има опусто­шителен ефект върху някои хора. Казаните в момент на гняв епи­тети (например „дебела свиня“, „гнусен червей“, „кучка мръсна“) не се забравят и в най-интимни моменти. Те могат да продължат да отекват в съзнанието и човек да започне да се пита дали не изглеж­да наистина така в очите на другия.
  2. Никога не нанасяйте удари „под пояса“. Ако партньорът ви е казал някога нещо поверително – например за някаква минала случка, с която не се гордее – няма да е честно да я изкарате при кав­гата и да я използвате срещу него. Това може завинаги да нарани доверието му във вас.
  3. Никога не обвинявайте, ако искате да постигнете резултати. Не казвайте например: „Ти никога не си ми донесъл цвете“ или „Винаги си ужасно мързелив!“. Вместо това, без „никога“ и „вина­ги“ кажете какво мислите за действията на другия. Например: „Чувствам се пренебрегната, когато не се сетиш да ми донесеш цветя или някакъв подарък“ или „Мъчно ми е като гледам човек с такива способности да бъде надвит от мързела си и да не използва възможностите, които има…“
  4. Никога не се карайте просто за да ви олекне. Уверете се дали гневът ви действително е породен от действията на вашия партньор или от неговото държане, а не ви е ядосало нещо друго или някой друг през деня и сега „търсите да си го излеете“…

Ако искайте вярвайте, но един спор или една препирня могат да ви бъдат полезни. Изследванията, например, показват, че един брак е изложен повече на опасност, когато се избягват спорове, отколкото когато двама съпрузи открито могат да изразяват какво чувстват, та дори и ако се карат.

За да имате добър брак или добри отношения с хората, същес­твено важно е да покажете отношението си, да дадете израз на чувствата си и да кажете какво наистина става вътре във вас. Това не означава, че трябва да се превърнете в боец, който непрекъснато напада партньора си и търси речево надмощие. Вместо нападки, би следвало да кажете какво не ви харесва в действията на другия, а не да заявите, че той не ви харесва. Правилно е да възразявате срещу действията на другия, а не срещу него самия.

Много са хората, които не умеят да спорят. Те се сърдят, викат, крещят, припомнят минали грешки и провинения. Вкарват в спора словесни снаряжения, които имат малко общо със същността на въпроса. Такова поведение не е честно, а и разстройва напълно изгледите за разбирателство, тъй като говори за липса на доверие между двамата.

  1. Никога не изключвайте шалтера на разума си, т. е. не мис­лете само за вашата гледна точка, без да чувате и осъзнавате онова, което казва другият в момента. В някои случаи, ако слушате внима­телно думите или тона в гласа на събеседника си, може да ви осени прозрение и да решите веднага спорния проблем.
  2. Никога не забравяйте равносметката! Опитвайте се да каже­те на партньора си как сте го разбрали и как вие виждате нещата. Ако постъпвате така, често ще констатирате, че в края на краищата и двамата имате близки виждания или пък че сте разбрали изцяло неправилно думите му. Когато всяка една от страните се опита, да направи „рекапитулация“ или равносметка на противниковата глед­на точка, това укрепва, а не разрушава връзката между страните…

Независимо от това за какво се препирате, независимо какъв е проблемът, единственото нещо, което никога не бива да забравяте, е вашето изначално уважение и респект към другия човек. Просто не намирам думи да изтъкна колко важно е това!

Когато обичате някого, вие естествено не бихте желали да го нараните, ала все пак ще ви се иска да прокарате своето гледище. Една от моите клиентки, професионалистка в тениса, ми разказва­ше за една техника, която съпругът й използвал винаги, щом се скарат – просто й показвал колко много я обича. Избухне ли скандал, той ще отиде при нея, ще я прегърне и ще каже: „Миличка, не искам да се карам с тебе. Обичам те. Искам ти да си правата. Нека не се препираме! Хайде да се разберем и да оправим нещата!“ С тази проста техника кавгите просто се изпарявали…

Независимо дали става дума за семейни, бизнес или за други отношения, ключът от вратата към разбирателството се крие в думата уважение – в респекта, който изпитвате към другия човек, и готовността ви да го изслушате, да разберете неговото виждане по спора и след това да се опитате да стигнете до компромис.

Необходимо е да преглътнете гордостта си и буквално да „пъх­нете в задния си джоб“ своето аз, да направите искрено усилие да хвърлите поглед от камбанарията на другия. Дори и да не сте съгласни с неговото виждане, важно е да разберете от какво изхожда. Можете пък и вие да научите нещичко от него.

 

Кажи го правилно – Лилиан Глас, drlillianglass.com

Издателство: Сиела, ciela.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.