Не забравяйте, че предположенията са точно това – предположения! Не истински твърдения!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси

groupe-reussite.fr

Предположенията, които непрекъснато правим, изграждат у нас погрешни представи. Вместо това, нека се научим да задаваме въпроси… Спрете с разсъжденията. Спрете с предположенията. Само тогава ще видите истината!

Предположенията обикновено водят до проблеми, защото повечето хипотези не са истина, а измислица. Едно от най-съществените ни предположения е, че всичко в нашата виртуална реалност е действително. Друго такова предположение е, че всичко в чуждите виртуални реалности е действителност…

Хората имат изключително силно въображение, а наоколо има толкова много истории и идеи за въобразяване… Слушаме символите в главата си и започваме да предполагаме чрез тях: какво ли правят останалите хора, какво мислят, какво казват за нас и изобщо, започваме да генерираме хипотетични ситуации в ума си. Съчиняваме цяла история, която е истинска само за нас, и започваме да й вярваме. Едно предположение води до друго, ние правим заключения и ги приемаме лично. После обвиняваме останалите хора и обикновено задействаме клюката, в опит да оправдаем предположенията си. Разбира се, с клюките изопачената информация се преиначава още повече.

Да правим предположения и да ги приемаме лично е началото на aда в живота ни. Почти всички конфликти тръгват оттук и не е трудно да си обясним защо.

Предположенията не са нищо друго, освен лъжи, които си внушаваме. Причиняваме си безпочвени терзания, тъй като всъщност не знаем кое е вярно и кое не е. Да предполагаме означава просто да създаваме неприятности там, където ги няма. А ако неприятностите се случват във филма на някой друг? Няма ли значение, че те не ви засягат, че не принадлежат на личната ви история?

Трябва да разберете, че почти всичко, което мислите или си казвате, е хипотеза. Ако сте родител, знаете колко лесно се правят предположения по отношение на децата. Полунощ е, дъщеря ви още не се е прибрала. Излязла е на дискотека и вие смятате, че би трябвало вече да е вкъщи по това време. Започвате да си представяте най-лошото и да градите хипотези: „О, ами ако нещо се е случило, дали да не се обадя в полицията…“. Нещата, които можете да си представите, са безброй и вие сътворявате изобилие от потенциални негативни възможности в ума си. Десет минути по-късно дъщеря ви влиза вкъщи с лъчезарна усмивка. Когато се появи истината и всички лъжи умрат, вече виждате, че сте се тормозили без повод. Не правете предположения. Придобивате имунитет във взаимоотношенията с хората, когато спрете да приемате нещата лично. Имунитет във взаимоотношенията със самия себе си придобивате тогава, когато спрете да правите предположения.

Предположенията са изцяло свързани с мисловния процес. Ние мислим прекалено много, а мисленето създава хипотези. Дори само въпросът „И какво би станало, ако…?“ е способен да ни причини куп неприятности. Всеки човек притежава невероятна способност да разсъждава и нерядко тези разсъждения предизвикват у него страх. Не притежаваме контрол върху мисълта си, върху изопачените символи в своето съзнание. Ако просто спрем да мислим, ще престанем с опитите си да си обясним нещата — а това ще ни предпази от предположения.

Всички хора изпитват необходимост да обясняват нещата около себе си; ние имаме нужда от знание и правим предположения, за да я удовлетворим. Не се интересуваме дали това знание е истина, или не. Вярваме безрезервно в убежденията си, независимо дали се основават на действителността, или са измислени, и го правим с постоянство, защото самото притежание на информация ни кара да се чувстваме сигурни. Има толкова неща, които умът ни не може да си обясни; всички ние имаме толкова въпроси, които чакат своя отговор, но вместо да питаме, когато не знаем нещо, ние се впускаме във всевъзможни предположения. Ако се научим да задаваме въпроси, предположенията ще са ненужни. Въпросите и яснотата винаги са за предпочитане.

Без предположенията нашето внимание ще може да се фокусира върху истината, а не върху това, което мислим, че е истина. Тогава ще успеем да видим живота такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто си мислим, че е… Не правете предположения.

 

Петото споразумение – Дон Мигел Руис, miguelruiz.com, Хосе Руис, facebook.com/ToltecLife, Джанет Милс, amberallen.com/author/janet-mills

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.