Заменете гнева с любов!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Препоръчано, Обичай | 0 Коментара
снимка: Legnézettebb háttérképek

снимка: wallpapersincolors.net

Любовта е като Слънцето — никога не вижда тъмната страна на нещата.

По-сладък от парфюм от рози е добрият, благотворителният, неегоистичният характер, готов да помогне на другите с всички сили.

В Ню Йорк един мъж вижда малко момиче, което носи сакато момченце през улицата и му предлага помощта си да го пренесе. „О, не“, — отвръща момичето — „той не е тежък, той ми е брат.“

О, каква могъща е силата на любовта, как всички тежести олекват от нея и изглаждат всички неравни пътища! Какво щеше да се случи с човечеството, ако не беше любовта, която прави сладък и най-тежкия труд и дори превръща в радост саможертвата? Това е най-голямата сила във Вселената. Без нейната трансформираща сила ние все още бихме били едни примитивни варвари.

Вие, които от години се тормозите и се разкъсвате на парчета от гневни настроения, безпокойство и страхове,… защо не загърбите всичко това и се опитате да тръгнете по пътя на любовта?… Опитайте при всяка неволя, при всяко нараняване и скръб.

Опитайте и вие, чийто семеен живот е бил едно горчиво разочарование; вие, мъже и жени, които сте се карали и не сте знаели какво е това спокойствие и уют, опитайте чрез любовта. Това ще заглади всичките ви бръчки, ще вкара нов дух във вашия дом, който никога преди това не е влизал, ще вкара нов блясък в очите ви, нова надежда в сърцата и нова радост в живота ви.

Вие, майки, които сте се изхабили и преждевременно сте остарели от това да възпитавате децата си, като им се карате, натяквате, като ги наказвате – защо, вместо това, не опитате с любов? Можете да обичате своите момичета и момчета и с това да постигнете много повече послушание и уважение и по-добри резултати за тях и за себе си; да се обърнете към техните най-добри и достойни инстинкти, вместо към лошите им такива, и вие бъдете изненадани колко бързо и с каква готовност те ще отговорят на вашия призив.

Има нещо в човешката природа, която се съпротивлява на това, да бъде принуждавана и насилвана. Ако в миналото сте се опитвали да насилвате вашите момчета и момичета, сега се откажете от това и опитайте по нов начин — този на любовта. Тогава вижте дали това няма да направи чудеса за вашия дом.

Опитайте, вие – вечно мрънкаща и натякваща домакиня.

Вместо непрекъснато да се карате, да натяквате на семейството си от сутрин до вечер, сипейки обвинения, оплаквания и укори, опитайте с любов… Ако от служителките в химическото чистене сте получили некачествено изпрана дреха или не си е свършила работата така добре, както преди, не й се карайте по брутален начин. Грубото отношение ще я накара да бъде тъжна и нещастна, докато при добри думи ще видите, че е много по-възприемчива и добронамерена.

Дарявайте симпатия и добронамереност вместо да се карате и да натяквате, вие ще извършите революция във вашето домакинство. Ще се радвате да видите как любовта ще промени атмосферата в семейството, как отношенията на взаимопомощ ще дойдат на мястото на антагонистичните такива. Похвалите, щедри и от цялото сърце, няма да наранят никого, а тъкмо обратно — ще подействат като смазочно масло върху стара скърцаща машина, а това по магически начин ще се отрази и на вас.

Вие, мъже, които сте подменяли пари и лукс срещу любов, които сте мислили, че ако една жена има луксозна къща, красиви дрехи и всичките й сметки са платени, тя трябва да е доволна и щастлива; вие, които така неудачно сте загубили целта в тази подмяна, ще бъдете изненадани да видите колко по-щастливи бихте могли да направите съпругата си, като й дарявате щедра и неегоистична любов. Много малко пари и един скромен дом, пълен с любов, биха направили една жена много по-щастлива, отколкото милиони и един палат, пълен с безразличие!

Това, което давате, е това, което получавате в замяна и колкото по-щедро раздавате любов, внимание и услужливост, толкова по-щедро потокът ще ги връща обратно при вас. Най-красивото нещо на земята, това, за което всеки човек най-много копнее, е любовта.

 

Мисленето на победителя – Орисън Сует Марден, orisonswettmarden

Издателство: Здраве и Щастие

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си