Авторът на „Възпитание на характера”, Алфонсо Агило, идва в София на 22 ноември

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Срещи

000_1_2

„Възпитание на характера“ е книга, която всеки родител е добре да прочете. А Алфонсо Агило е автор, с когото всеки родител е добре да се срещне. На 22 ноември това ще стане възможно. Агило пристига в България по покана на издателство Colibri.

„Възпитание на характера“ е посветена на децата в юношеска възраст, на формирането на техния характер и самооценка, на изграждането на ценности и способност да взимат самостоятелно решения. Книгата показва пътя, през който преминават младежите, и дава насоки за родителите. Защото нищо не възпитава по-добре от добрият пример на родителите!

Ето и няколко ключови цитата от книгата:

Не търси в бляновете си оправдание да не се бориш в действителност, защото човекът, потънал в блянове, рядко е борбен човек.

Когато решиш да преодолееш плахостта си в нещо, не си позволявай да се обръщаш назад. Както казва героят на един филм: „Или го направи, или не го прави, но моля те, не се опитвай.“ Не наричай „опит“ неясното желание нещата да станат. Опитай се наистина да го направиш, или по-скоро направи го, доколкото можеш.

Ако човек всеки ден изкоренява по малко от своя егоизъм, ще премахва и по един източник на униние.

Завистта постепенно разяжда завистливия човек като червей. Едно от най-добрите защитни средства срещу завистта е да се събуди способността да се възхищаваш на познати хора.

Човек не познава злото, докато не се опита да бъде добър. Можеш да познаеш силата на вятъра едва когато тръгнеш срещу него и не оставяш да те отнесе.

Най-важни са аплодисментите, които идват от нас самите, от съзнанието за добре свършена работа. Те носят истинското удовлетворение.

Ударите на нещастието са горчиви, но никога безплодни.

Болката и нещастието създават в човека цял спектър от контрасти. Някои хора се отчайват от най-малкото. Други, сблъскали се с много повече трудности, израстват. Въпросът не е в това дали тези трудности, или болки са много или малко, а във вътрешното богатство на страдащия, в личната му висота, в начина, по който ги приема. Затова се казва, че стойността на човека е обратнопропорционална на удобствата, които е имал през живота си.

Да поискаш съвет, не означава задължително да го последваш, нито пък да хвърлиш отговорността за решението си върху човека, който ти го дава. Това, че искаш съвет, не те освобождава от авторството и върховната отговорност за собствения ти живот. Искай съвет от човек, на когото имаш доверие, но след това взимай решение по собствена преценка.

Много неща са дадени на човека по рождение, но характерът зависи много повече от действията на човека и от неговото възпитание.

Лесно е да кажеш, че нещо е лошо и трябва да се промени. Трудното е да вложиш положителна мисъл и да успееш наистина да го промениш. Точно това ни липсва.

Бъди взискателен към себе си по точките, по които даваш съвет, нареждане или правиш забележка. Ако ти не дадеш пример, децата трудно ще чуят, че трябва да са скромни, търпеливи и подредени.

Съди с положителна нагласа, изтъквай добрите качества, преди да посочиш недостатъците, и не ги преувеличавай.

Не порицавай всичко. Не искай всичко да е еднакво. Обичай разнообразието в семейството.

Вдъхни обич на свободата, обичай многообразието като благо.

Уважавай личното пространство на децата, техните неща, скрина им, бюрото, кореспонденцията. Научи ги да уважават останалите и тяхното лично пространство.

И няколко думи за автора:

Алфонсо Агило е автор на 20 книги и повече от 50 статии на образователни и антропологични теми в различни издания. Заместник-председател е на Европейския образователен институт (ІЕЕЕ). Основател е на ЧСОУ „Кралица София Испанска“ в България.

Срещата с него ще се проведе на 22 ноември от 18:00 ч. във фирмената книжарница на издателство Colibri на ул. Иван Вазов 36.

За повече информация: colibri.bg