Молитвата е обръщане към Бог. Медитацията е слушане на Бог

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: The Green Tribe

снимка: TheGreenTribe.com

Успокояването на тялото и ума ни помага да се доберем до отговорите, които чакат нашите въпроси.

Първото ми средство или упражнение във вътрешните изследвания бе медитацията. Първия път, когато приятелите ми журналисти и сладкодумните, скептично настроени познати научаваха, че съм „навлязла“ в медитацията, те ме поглеждаха неразбиращо и промърморваха неопределено: „А, така ли. Добре де“. И бързо сменяваха темата. Неколцина казаха: „А, браво“! и започвахме разговор, от който можеше да има полза. Тези, които наистина харесвах, ме поглеждаха в очите и питаха: „Шърл, какво, по дяволите, е медитацията? Искам да кажа, какво правиш, докато медитираш?“

Така че какво точно представлява тя? Казано по най-простия начин, за мен медитацията е процес на релаксиране на тялото и ума, така че да мога безмълвно да навляза в себе си.

За да стане това, трябва да съм на спокойно място (поне в началото ми бе трудно да медитирам на някое ожи­вено летище). Медитативните техники са различни, но ти­шината, съсредоточаването и удобството са от основно зна­чение за успокояването на тялото и ума.

Какво се постига с нея? Медитацията или „съсредото­чаването в спокойствието“ позволява на ума да опознае други страни на своята самоличност. Потискането на ума не е целта на медитацията. В замяна на това стремежът е да се успокои и укроти личността, за да има възможност умът свободно да изследва границите на своето съзнание.

Целта на медитацията е да останем будни, но отпусна­ти. Да седя изправена, с гръб, подпрян на нещо, е най-добре за мен. Тази позиция ми дава една „центрована“ свобода на енергията в гръбначния стълб и ми позволява да дишам равномерно, леко и ритмично. Ако седя на стол, стъпалата ми са опрели плътно пода и всяка ръка е поста­вена върху съответния крак. Дланта е обърната нагоре, а палецът и показалецът са допрени, защото това затваря кръга на токовете в тялото и насочва енергията му да про­тича циклично без загуба. Държа устните си и зъбите за­творени, което също допринася за затварянето на енергийните кръгове.

Ще ви дам и нещо по-определено: научете се да вдиш­вате за десет секунди и да издишвате за десет секунди. Ще започнете да чувствате чудото на лечебната наука на ди­шането. Когато десет ви се струва лесно, преминете към петнадесет, след това към двадесет и т. н. Един вещ йога може да вдишва в продължение на три минути и да издишва за още три! Опитайте и се убедете колко усъвършен­стван контрол е необходим за това. Никога отново няма да считате, че дишането е нещо просто и това упражнение ще помогне на медитациите ви.

Целта на медитацията е да проведем диалог с най-висшия източник на своите способности и по този начин да се свържем с всемирния извор на силата. Успокояването на тялото и ума ни помага да се доберем до отговорите, които чакат нашите въпроси.

Така че, медитирайте. Според мен е най-добре да се медитира по едно и също време всеки ден. Вашето тяло, ум и дух действително ще очакват предвиденото време, през което се извършва настройката с Всемирните Енергии. И търпете и трудностите, които ви се изпречат на пътя, как­вито и да са те, тъй като след време ще черпите от един извор, който буквално е неизчерпаем и към който вие пра­вите важен принос. Ще откриете, че струвате повече, от­колкото сте си мислили.

Със спокойно, отпуснато съсредоточаване вие сте до­шли до сърцевината на своята медитация. Вие ще имате една съвсем лична среща със своя Висш Аз.

 

Медитацията: навлизане навътре – Шърли Маклейн, de.wikipedia.org

Издателство: Гуторанов и син

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си