Любовта балансира всичко около нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: pixabay.com

снимка: pixabay.com

Нашите лични планове се развиват най-добре, когато са в хармония с големия план. Просто трябва да живеем не само за себе си и за любимите си хора, но и за света.

Любящата доброта усилва до универсална грижовност нашата способност да откликваме. Ние разширяваме вниманието и грижите си отвъд непосредственото си обкръжение към една вселена, която няма край. И природата прави това, тя нагажда всички същества така, че да се подкрепят едни други. Във „Венецианският търговец“ Шекспир ни напомня, че „такава е хармонията в безсмъртните души“, а любящата доброта е нейното целенасочено изражение.

Равновесието в природата обаче невинаги е хармонично. От време на време в нея има безпорядък и смут. Подобен хаос забелязваме и в собствения си живот, без значение колко сме отдадени на духовната си практика или колко стриктно вършим психологическата си работа. Но и при хаоса в нас има нещо, което никога не се губи и безотказно издържа на житейските бури. Това нещо е енергията, тази жизнена сила, най-успокоителната жизнена даденост, винаги в нас, чрез нас и отвъд нас неувредимо и цялостно, без значение какво ни се случва в живота.

Когато направим усилието да се заемем с духовна практика, следват промени, които ни отвеждат отвъд ограниченията на егото. Тези промени са допълнителни прояви на благодат, за каквито често се разказва в приказките. Много често приказните герои изпълняват своята задача с помощта на добри вълшебни сили, например Дороти и нейните помощници Плашилото, Тенекиеният човек и Лъва.

Това са поетични примери за взаимосвързаността, тази абсолютно необходима за човешкото израстване съставка. Вълшебните сили превръщат уплашеното его в победител с наградата на любовта, невежото его – в мъдър наставник, победеното его – в творец на чудеса. Природата се грижи за егото нежно, а то на свой ред си отпочива и се оставя в ръцете ѝ. Това е скритият смисъл и гаранцията за равновесие на човека и света, на егото и архетипа, на човека и божествените енергии (Егото винаги е искало да се отнасят с него така въпреки често дивия му нрав).

Съществуват баланси, за които не подозираме и дори не можем да си представим, но те се разгръщат тогава, когато любовта ни отведе стъпка отвъд страха. Любовта премахва нашите страхове, защото създава усещане за безопасност. Когато действаме с любов, ние се чувстваме толкова добре със самите себе си, че смелостта ни разцъфтява. Дори се разполагаме удобно сред даденостите, които преди са ни плашили. Те ни благославят с дара на необусловения божествен Аз – да вярваме в своите сили и да се чувстваме добре с тях, да се откажем от контрола, да практикуваме любяща доброта, да се предадем на изумителния миг на настоящето, смело да минаваме през врати, на които пише „Не влизай“, или да прекосяваме мостове с надпис „Не преминавай“.

Нека се доверя на силите, които ми помагат

да разбера кои съм и къде отивам,

и нека всички, които се съмняват в себе си

и пренебрегват съдбата си, също да намерят

безспорно свидетелство за своята

неограничена идентичност и съдба.

 

5-те неща, които не можем да променим, и щастието, което откриваме, когато ги приемем – Дейвид Ричо, davericho.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си