Как да стигнем от мечтата до нейното осъществяване?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Виждане без цел е само мечта. Цел без виждане е само уморителна работа. Виждане с цел е надежда за бъдещето на света.

Имате познати с много мечти и хиляди цели, но те никога не са осъществили нито една? Съществува и такъв риск.

От една страна, виждаме хора, непрекъснато заети да удовлетворяват по-конкретни нужди: така прекарват целия си живот, погълнати в работа, печелене на пари, харченето им, повторното спечелване, добиването на признание и одобрение, търсене на партньор/ка, напускането му, търсенето на друг/а. В това те сигурно са умели. Но не са щастливи. Изгубили са смисъла на живота си.

От друга страна, има индивиди, които дават вид, че имат големи стремежи, висши идеали, но не са в състояние да ги приложат на дела. Мечтаят за мир и спокойствие в света, но нито една област от живота им не е наред:  от финансите до любовните връзки. А са прочели хиляди книги и посещават десетки курсове, където им казват, че могат да станат всичко, което пожелаят, стига само да го поискат.

Не е вярно.

Ако е достатъчно да помечтаем, всички ще бъдем Ганди или Айнщайн. Или филмови звезди. Най-малкото красиви, богати и прочути.

Боя се, че това огромно недоразумение се е породило от грешното разбиране на утвърждаващата мисъл от рода на: “ Ако мисля позитивно, всичко ще ми върви“, или от онази, наречена от движението Ню Ейдж „закон за привличането“: „Искаш да увеличиш доходите си? Достатъчно е да мечтаеш за това и ще привлечеш парите към себе си, че в пощенската ти кутия скоро ще пристигне чек със тлъста сума“.

Опитайте и ако действа, ми се обадете. При мен никога не се случва!

За съжаление, това поведение води до риск от големи разочарования. Опасността от използване на мечтата, за да избягаме от ежедневието, е много голяма. Рискът е да продължим с мечтите цял живот.

Това, което подбужда недоразумението, е убеждението, че външната реалност не съществува, а бива изцяло създадена от нашите вярвани. С други думи, някои твърдят, че нашите мисли директно създават реалността, в която живеем.

Не е точно така.

Много по-коректно е да твърди, че посредством смисловите значения, давани от събитията, изграждаме нашите представи, а те на свои ред въздействат върху външната реалност.

Решаващото е мечтата да ни води към действие и така да обогатяваме нашето ежедневие, връзките ни, финансите и здравето ни.

Затова виждането само по себе си не стига, въпреки че е много важна крачка. Докато се реализира, се нуждаем от планиране, подготовка и действие. Извършеното от нас и начинът, по който го вършим, също са важни за нашата мечта.

Ще използвам една фирмена аналогия – когато мечтаем и очакваме вижданията си, ние действаме като лидера, даващ посоката и определящ целите. После трябва да се превърнем в добри мениджъри, които прилагат по най-добър начин средствата, за да осъществят целите на практиката.

 

Толкова различен живот – Лучия Джованини, luciagiovannini.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.