Получаваме от живота не каквото искаме, а това, което сме

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Препоръчано, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Каквото и да се случва в живота ви, единствено вие притежавате способността да изберете как да реагирате.

Когато изградите навика да търсите позитивното във всяко нещо, животът ви ще се издигне към по-високи измерения. Това е най-великият от всички природни закони на успеха и щастието.

В живота няма грешки, само уроци. Няма такова нещо като негативно преживяване, а само възможности да израстваш, да се учиш и да напредваш по пътя към себевладеенето. Силата идва с борбата. Дори болката може да бъде прекрасен учител.

Страданието винаги е средство за дълбок духовен растеж. Онези, които са понесли големи страдания, по правило еволюират във велики хора. Онези, които са дълбоко наранени от живота, по правило са хора, които още първата секунда усещат болката на другите. Онези, които са изпитали трудности, започват да приемат смирено живота и в резултат са по-отворени, съчувствени и истински.

Може да не харесваме страданието, когато ни навести, но то ни служи много добре: разчупва черупката, която обвива сърцата ни, и ни освобождава от лъжите, в които сме били вкопчени, за да разберем кои сме, защо сме тук и как всъщност действа този наш забележителен свят.

Когато настъпят трудни моменти, си мислим, че начинът, по който виждаме света, отразява истината. Това е погрешна мисъл. Ние просто разглеждаме света от перспективата на собствената си безнадежност. Ние гледаме нещата с тъжен и безнадежден поглед. Истината в случая е, че когато започнем да се чувстваме по-добре, и нашият свят ще изглежда по-добре. А когато се върнем към състоянието на вътрешна радост, външният свят ще отрази това чувство обратно към нас и ще ни го върне.

Светът е огледало. Получаваме от живота не каквото искаме, а това, което сме. В живота ни се редуват сезони и болезнените моменти никога не продължават дълго. Вярвайте, че зимата на тъгата ще отстъпи място на лятото на радостта, също както след най-тъмната част на нощта винаги идват най-ярките лъчи на утрото.

 

Вдъхновение за всеки ден – Робин Шарма, robinsharma.com

Издателство: Екслибрис, exlibris.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си