Ако не се развиваме и не се адаптираме към света, той ще ни изпревари

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Хенри Форд: „Ако парите са вашата надежда за независимост, никога няма да я получите. Единствената истинска сигурност, която човек може да има в този свят, е запас от знание, опит и способности“.

Разполагаме с цял живот, за да се усъвършенстваме.

Кое е съвършено? Казваме, че съществува нещо като съвършен кръг. Но нито един кръг, създаден от хората, никога не е бил съвършен. Единственият съвършен кръг е понятието за него, което съществува в умовете ни.

Не бива да се тревожим за съвършенството. Но можем и трябва да се усъвършенстваме.

Чували сме за първите електронни компютри през 30-те години на XX век. Те изпълвали почти цяла стая и правели прости изчисления. Днес ги носим в задния си джоб и е ни говорят, правят снимки и така нататък. Понякога може би ни се ще да изхвърлим телефоните си през прозореца, но животът ни е почти немислим без тях. Това се дължи на усъвършенстването. А както знаем от безкрайните обновления за смартфони, усъвършенстването продължава.

За непосветените това ниво на непрестанно развитие може да бъде плашещо. Вечната борба за растеж прилича на кошмарен сценарий.

В качеството си на Подбудени милионери, ние се усмихваме при мисълта за това. Защото за нас растежът подхранва душите ни и ни изпълва със смисъл. Той ни носи радост и значимост.

Дори в моментите, когато стремежът към самоусъвършенстване ни причинява неудобство или ни подлага на вътрешни предизвикателства, които ни карат да се съмняваме… ние приемаме неудобството. Приемаме съмненията. Приемаме ги, защото знаем, че плодовете на нашия труд си струват всяко усилие.

А пътуването много ни харесва.

Защото е забавно.

Защото е вълнуващо.

Защото е удовлетворяващо.

Защото е вдъхновяващо. Защото искаме да променим нещо.

Съвършенството не съществува. Не съществува и напълно реализиран Пробуден милионер.

Ти ще се развиваш непрекъснато. Ще продължиш да се развиваш постоянно и ако някога спреш да се развиваш, значи си се отклонил от пътя и трябва отново да поемеш по него. Така както трябва да дишаш, за да живееш, трябва да се развиваш, за да преуспяваш.

Развитието на Пробудения милионер изтъква едно задълбочено разбиране, което притежаваш: светът постоянно се променя. В реалния свят няма застой. Нищо не остава непроменено завинаги. Всичко около нас се разрушава и отново се изпълва с живот. Промяната е единствената постоянна величина.

Ти трябва постоянно да се променяш с околния свят. Твоята мисия трябва да се адаптира към новите реалности в света. А ти, човекът, трябва постоянно да се развиваш в отговор на развиващите се изисквания, пред които си изправен.

Някои хора да казват, че не обичат промяната. Не и ти. Пробуденият милионер не е такъв. Ти приемаш промяната. Живееш за развитието. Развитието е тръпка, а промяната е предизвикателство. Твоята душа се разгръща навън и напред, постоянно.

Запитай се: как можеш да се усъвършенстваш? Ако не знаеш как, разбери. Как можеш да се преоткриеш? Ако не знаеш как, експериментирай. Как можеш да разбереш кое е възможно? Ако не знаеш, пробвай нещо ново.

Ти си тук, защото искаш да окажеш въздействие. Искаш да донесеш добро на света. Искаш да промениш света, да го излекуваш, да го извисиш и да го развиеш.

Ти можеш.

Но в каква степен зависи от това доколко можеш да се развиеш и какъв можеш да станеш. Зависи от това дали ще се посветиш на непрекъснати открития. Посвети се на живот с постоянно развитие. Посвети се на непрекъсната еволюция – не защото така трябва, а защото е вълнуващо… а Пробудените милионери обичат тръпката.

В личния си живот, в бизнеса, у дома, в твоите отношения, със семейството… винаги трябва да подкрепяш  усъвършенстването, обновлението и откритията.

Живот с постоянно развитие… животът на Пробудения милионер.

Милионерът, който се пробуди за духовното – Джо Витале, mrfire.com

Издателство: Интенс, intense-books.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.