Хариет Стоун: Никога не се отказвайте, защото именно това е моментът, в който вятърът става попътен

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Постоянството е ключът към успешното преодоляване на препятствията, които животът ви подхвърля. Това е оръжието, което разгромява враговете – страха, съмнението и негативността.

В свое проучване  Хил (американски писател, пионер в литературата за самоусъвършенстване и личен успех – бел. ред.)  наблюдава и синтезира следното: „Силата на волята и желанието могат да бъдат непобедима комбинация, стига да бъдат обединени правилно.“

Малките деца предоставят наистина прекрасен пример за това. Когато сме малки, ние сме упорити по природа. Виждали ли сте родител, изморен от непрекъснатото мрънкане на детето си за нещо? Било то нова играчка, вкусен десерт или пък възможност да си поиграе с приятелчетата, децата често комбинират желанието си с упоритост, за да постигнат търсения резултат.

С течение на времето тази упоритост отслабва, след като децата бъдат научени, че правенето на грешки и получаването на критика е нещо лошо и че рисуването извън линиите е неприемливо в повечето случаи.

Според Хил упоритостта е начин на мислене, състояние на ума, което означава, че може да бъде постигнато от всеки. Човек, който тренира себе си да бъде упорит, изисква да има основа, на която да базира това си обучение. Тази основа включва следните 8 фактора:

  1. ТОЧНОСТ НА ЦЕЛТА. Да знаете какво искате, е първата и може би най-важната стъпка да развиете упоритостта си. Силният мотив принуждава хората да преодолеят трудностите, пред които са изправени.
  2. ЖЕЛАНИЕ. Относително лесно е да се придобие и поддържа упоритостта на един човек, щом преследва обекта на изгарящо желание.
  3. САМОСТОЯТЕЛНОСТ. Вярата в собствените възможности човек да изпълни плана си докрай го окуражава да следва плана упорито.
  4. ТОЧНОСТ НА ПЛАНА. Организираните планове, дори когато са слаби и непрактични, катализират постоянство.
  5. ТОЧНОСТ НА ЗНАНИЯТА. Да знаете, че плановете ви са стабилни и издържани, базирани на предишен опит или наблюдение, насърчава постоянството; „предполагането“, а не „знанието“ разбива постоянството.
  6. СЪТРУДНИЧЕСТВО. Съпричастността, разбирателството и хармоничното сътрудничество също развиват постоянството ви.
  7. ВОЛЯ. Навикът да концентрираме мислите си върху изграждането на планове за успех и постигане на основната ни цел ни води към постоянство.
  8. НАВИК. Постоянството е пряко следствие на навика. Умът попива и става част от ежедневните преживявания, с които се подхранва. Страхът, най-ужасният от всички врагове, може лесно да бъде излекуван като се принуждавате да правите неща, които изискват кураж.

Изпълнението и приложението на някои от тези осем фактора може да се окаже голямо предизвикателство.

Като грижовни, подкрепящи хора, душеприказчици и умиротворители, жените често поставят себе си и желанията си на последно място. За някои жени установяването на точна цел може да изглежда изключително егоистично. Важно е да осъзнаете, че напротив – да имате цел и да работите за изпълнението ѝ всъщност дава добър пример и че чрез създаването на позитивен ефект подобряваме живота на всички, до които се докоснем. Това може да е тясно свързана група хора, например семейство, или пък по-широк кръг от приятели и членове на същата общност.

Същото вродено чувство да сме от помощ за нуждаещите се, както и желанието да жертваме собствените си нужни, могат да изложат на риск женската ни самостоятелност. Трябва да осъзнаем, че да си осигурим възможността да сме най-добрата версия на себе си като самостоятелна жена, достигнала максимума на своя потенциал, ще ни подготви много по-добре, за да изпълним природния си стремеж да се грижим, окуражаваме или да помагаме на другите да достигнат своя потенциал. За целта трябва да започнем с вярата, че заслужаваме всичко това, че имаме много ценни качества и страни и сме способни на самостоятелност.

Мисли и забогатявай за жени – Шарън Лехтър, sharonlechter.com

Издателство: Локус, locus-publishing.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.