Винаги гледайте откъм позитивната страна на неуспехите си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Откъси, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Помнете, че злополуките в живота ви могат да се обърнат изцяло за ваше добро.

Превърнете своя неуспех в късмет:

  1. Късметлиите виждат позитивната страна в своите неуспехи.
  2. Късметлиите са убедени, че всяко нещастие в живота им в далечно бъдеще ще се окаже за добро.
  3. Късметлиите не се вторачват за дълго в неудачите си.
  4. Късметлиите предприемат конструктивни мерки за предотвратяване на други нещастия в бъдеще.

Късметлиите имат склонността да гледат откъм позитивната страна на неуспехите си. Те си представят как нещата биха могли да бъдат и по-лоши. Късметлиите освен това се сравняват с хора, които са по-нещастни от тях. Опитайте се и вие да мислите по този начин и гледайте откъм по-светлата страна на това, което ви се случва.

Примерно упражнение – Открийте перлата в бунището

Помолих късметлиите да опишат какъв вид техника използват, за да гледат откъм позитивната страна на нещастията, които ги сполитат – тук са изброени трите идеи, които се срещат най-често сред техните мнения:

  • Помислете си за вариантите, в които ситуацията би могла да вземе далеч по-лош обрат. Може да сте претърпели автомобилна катастрофа, но поне сте оцелели. Може да закъснявате за важна среща, но бихте могли и изцяло да я пропуснете.
  • Запитайте се дали това негативно събитие наистина има значение. Може да са ви отказали повишение, но ще отрази ли това на важните аспекти от живота ви, като например здравето ви или отношенията с другите? Може да сте си изгубили портфейла, но има ли това изобщо някакво значение в цялостната картина на живота ви?
  • Сравнете се с тези, които имат още по-малко късмет. Може да ви наболява гърбът, но по света има толкова много хора, които страдат от далеч по-сериозни заболявания. Сравнен с техния, вашия лош късмет е незначителен.

Когато ви сполети лош късмет, използвайте тези техники, за да се почувствате по-добре в дадената ситуация.

 

Факторът Късмет, Промени мисленето си и ще промениш своя късмет – д-р Ричард Уайзман, richardwiseman.wordpress.com

Издателство: Изток-Запад, iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си