Винаги гледайте откъм позитивната страна на неуспехите си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Препоръчано, Не се предавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Помнете, че злополуките в живота ви могат да се обърнат изцяло за ваше добро.

Превърнете своя неуспех в късмет:

  1. Късметлиите виждат позитивната страна в своите неуспехи.
  2. Късметлиите са убедени, че всяко нещастие в живота им в далечно бъдеще ще се окаже за добро.
  3. Късметлиите не се вторачват за дълго в неудачите си.
  4. Късметлиите предприемат конструктивни мерки за предотвратяване на други нещастия в бъдеще.

Късметлиите имат склонността да гледат откъм позитивната страна на неуспехите си. Те си представят как нещата биха могли да бъдат и по-лоши. Късметлиите освен това се сравняват с хора, които са по-нещастни от тях. Опитайте се и вие да мислите по този начин и гледайте откъм по-светлата страна на това, което ви се случва.

Примерно упражнение – Открийте перлата в бунището

Помолих късметлиите да опишат какъв вид техника използват, за да гледат откъм позитивната страна на нещастията, които ги сполитат – тук са изброени трите идеи, които се срещат най-често сред техните мнения:

  • Помислете си за вариантите, в които ситуацията би могла да вземе далеч по-лош обрат. Може да сте претърпели автомобилна катастрофа, но поне сте оцелели. Може да закъснявате за важна среща, но бихте могли и изцяло да я пропуснете.
  • Запитайте се дали това негативно събитие наистина има значение. Може да са ви отказали повишение, но ще отрази ли това на важните аспекти от живота ви, като например здравето ви или отношенията с другите? Може да сте си изгубили портфейла, но има ли това изобщо някакво значение в цялостната картина на живота ви?
  • Сравнете се с тези, които имат още по-малко късмет. Може да ви наболява гърбът, но по света има толкова много хора, които страдат от далеч по-сериозни заболявания. Сравнен с техния, вашия лош късмет е незначителен.

Когато ви сполети лош късмет, използвайте тези техники, за да се почувствате по-добре в дадената ситуация.

 

Факторът Късмет, Промени мисленето си и ще промениш своя късмет – д-р Ричард Уайзман, richardwiseman.wordpress.com

Издателство: Изток-Запад, iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си