Чувството на безсилие възпрепятства мисленето ни

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Всеки от нас се намира в центъра на собствената си вселена и няма как да не вижда света от своята собствена перспектива. Това ни кара да смятаме, че и другите го виждат от нашата перспектива и често е причина да се чувстваме неудобно.

Познавате това ограничаващо, притесняващо чувство, което често придружава стеснителността пред хора – усещането, че може всичко да ви се изпари от главата или че няма да покажете най-доброто от себе си? Е, не сте сами. Според една теория тревожността се причинява от съчетанието на това как преценяваме някакъв труден момент – като заплаха или като предизвикателство – и как впоследствие мобилизираме способностите си да открием необходимите ресурси, за да се справим успешно с това, което въпросният момент изисква от нас.

Когато преценим трудния момент като зловеща заплаха или голямо предизвикателство и когато чувстваме, че няма достъп до необходимите ресурси, за да се справим с тази заплаха, тревожността ни е най-силна. Това е личното безсилие – чувството, че нямаме достъп до собствените си мозъчни ресурси, когато имаме най-голяма нужда от тях.както хроничната, така и острата тревожност възпрепятстват някои от най-важните ни когнитивни функции.

Това наистина е влудяващо: ако тревожността ни се корени в страха да не направим лошо впечатление, значи най-лошото, което можем да направим, е да възпрепятстваме точно тези способности, които  биха ни помогнали да направим добро впечатление – инструментите, които ни позволяват да разбираме правилно и да реагираме адекватно на другите хора.

Но точно това се случва, когато ни обземе чувство на безсилие. Яснотата ни напуска и мозъкът ни не успява да се справи с изискванията на една сложна и стресираща ситуация. Безсилието и тревожността, които настъпват в резултат, подкопават т.нар. от психолозите изпълнителни функции – висши когнитивни инструменти като разсъждението, гъвкавостта при изпълняване на задачи и контрола на вниманието, а всички те са от основно значение за това да се справяме добре в трудни ситуации.

Тревожността съсипва и работната памет – способността ни да си спомним стара информация докато едновременно възприемаме интегрираме и реагираме на нови данни – което зависи в огромна степен от изпълнителните функции.

Вредните ефекти от безсилието не спират дотук: колкото по-неспокойни и погълнати от себе си сме в дадени взаимоотношения, толкова повече време прекарваме в премисляне постфактум – размишляване над случилото се, даже два дни след това. Споменах за този злополучен навик непрестанно да премисляме постфактум някакво взаимодействие, но това, което знаем за начините, по които безсилието и тревожността възпрепятстват ума ни, го поставя в съвсем различна перспектива: нещото, върху което сме зациклили, дори не е реално – то е силно изкривен спомен за взаимодействието. Били сме толкова тревожни и погълнати от себе си по време на въпросното взаимодействие, че споменът ни за него е изкривен и изпълнен с пропуски. и въпреки това нямаме спиране. Вземаме смачкания спомен и го смачкваме още повече, неспирно прекарвайки го през ръждиви филтри от рода на: „Какво са си помислили за мен?“

И тъй като не преставаме да мислим за ситуацията, след като сме я напуснали, сякаш оставаме замръзнали във времето.

Тревожното фокусиране върху себе си прави присъствието почти невъзможно – преди, по време на, че дори и след някое голямо предизвикателство. Знам – не е новост, че тревожността за това, как ни възприемат околните не ни прави услуга. но си струва да разберем по какъв начин изсмуква силите ни.

Присъствието, приемете силно предизвикателствата – Ейми Къди, ted.com/speakers/amy_cuddy

Издателство: Литус, litus.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си