Как да посрещнем предизвикателствата и разочарованията с доброта?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Уейн Дайър:  Ако светът беше устроен така, че всичко да е справедливо, никое живо същество нямаше да оцелее и ден. 

Животът невинаги е справедлив. Нито пък хората. Включително и ние. Понякога от нас се възползват. Понякога правим всичко, което трябва, но губим. Понякога действаме предпазливо, но въпреки това се нараняваме. Или пък хората са щедри от нас, но ние се възползваме от добротата им. А нерядко действаме, водени от добри намерения, но усилията ни остават неоценени или погрешно разбрани. Често биваме предизвикани да скърбим заради загубите, които приписваме на несправедливостта. Това е нашата психологическа задача. Тя също така ни предизвиква да не отмъщаваме на онези, които са ни наранили. Това е духовната ни задача. Двете заедно се равняват на безусловно „Да“ пред неумолимия закон, че нещата невинаги са справедливи – нещо печелиш, нещо губиш. 

Предизвикателството е да посрещнем загубите си с любяща доброта, с ангажимент да мислим за света с любов и с любов да се отнасяме към хората, особено когато те поставят на изпитание търпението ни или ни нараняват с действията си. Да култивираме у себе си любяща доброта, когато към нас се отнасят несправедливо или нараняващо, ни помага, като оставя сърцата ни открити. Откритостта не означа да приемем да сме жертви на злоупотреба. Ние просто си позволяваме да бъдем каквито сме, възможно най-любящи, т.е. уязвими. Във всяко човешко взаимодействие или връзка може да има болезнени моменти. Зрелият човек усеща, че затварянето е опасно за неговата чувствителност, но и че твърде голяма отговорност е опасна за границите му. Средната мяра тук означава  готовност да бъдеш отворен, докато в същото време запазваш здравословните си граници. Можем да се посветим на тази форма на „Да“ чрез следната практика: Искаме компенсация за несправедливото действие, молим стореното да бъде поправено, но ако това не стане, се отказваме, без да затваряме сърцата си.

5-те неща, които не можем да променим, и щастието, което откриваме, когато ги приемем – Дейвид Ричо, davericho.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си