Започваш да живееш истински, когато започнеш да поемаш отговорност за живота си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: AZCentral.com

снимка: AZCentral.com

Виктор Франкъл: Да живееш означава да поемаш отговорност за намирането на верни отговори на житейски проблеми.

Ако имах повече пари/време/късмет…

Ако получавах повече помощ от колегите/роднините/приятелите…

Ако съпругът ми ме подкрепяше…

Ако бях по-млада/слаба/красива…

Ако работата ми не беше толкова стресираща…

Звучи ли ви познато? Какви душевни състояние и действия произлизат от този начин на мислене? Намираме ли се в зоната си на власт, когато разсъждаваме и говорим по този начин?

Линията, установяваща нашето пространство на влияние, е добре очертана и си има име: отговорност. Отговорността не означава вина. Нима е ваша вината, ако са ни уволнили, партньорът ни е напуснал, или сме се разболели? Да бъдем отговорни, означава да си възвърнем уменията да реагираме на събитията. Означава да използваме способността си да се променяме. Да бъдем в състояние да отговаряме по най-действения начин на житейските проблеми. Означава да го правим ежедневно, посредством нашето поведение, думи, вкъщи и на работа, когато сме сами и когато сме с другите.

Това е историята на четирима души на име Всеки, Някой, Койтоидае и Никой. Трябвало да бъде свършена важна работа и поискали от Всеки да я свърши. Всеки бил сигурен, че Някой. Койтоидае би могъл да я свърши, но Никой не я свършил. По този повод Някой се ядосал, защото било работа на Всеки.

Всеки мислел, че Койтоидае би могъл да я свърши, ни Никой не разбрал, че Всеки няма да я свърши. И накрая Всеки обвинявал Някой, защото Никой не направил онова, което Койтоидае би могъл да свърши.

Поука: Това е историята на Всеки от нас. 

Никой не е особено щастлив, изправен пред тежка задача, неприятен разговор, трудна първа крачка в някое начинание, заплетена за решаване ситуация. За Койтоидае би било много по-лесно да играе ролята на жертвата, да изпада в депресия или да обвинява другите. Някой обаче използва своята зона на власт и решава да не го прави.

Всеки път, когато избираме отговорността, правим крачка напред към еволюционната промяна.

Толкова различен живот – Лучия Джованини, luciagiovannini.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

 

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си