Смелостта е в решителното атакуване на препятствията по пътя към нашата цел

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

И най-незначителният проблем става сериозен, когато решим, че е такъв.

Голям напредък е да осъзнаем, че най-лошото, което може да се случи, не е самият удар, а при този удар да изгубим самообладание. Защото тогава ще имаме два проблема (единият е вторичен и излишен).

След като сте видели реалността и сте я преценили точно, от вас се иска действие. Правилното възприемане – обективно, рационално, амбициозно, ясно – изолира препятствието и го очертава в истинския му вид.

Ясната мисъл придава на ръцете здравина.

И тогава ръцете трябва да се задействат. И да бъдат използвани добре.

Всички ние правим предположения в живота, преценяваме баланса между разходи и ползи. Никой не иска от вас да гледате света през розови очила, нито да се обричате на мъченичество и благородна саможертва.

Но смелостта е в това да действате, макар и да съзнавате всички негативи в реалността на препятствието пред себе си. Смелостта е в решителността да атакувате това, което ви препречва пътя – не защото сте хазартен тип, който се опълчва на съдбата, а защото сте изчислили шансовете си и смело сте поели риска.

И така, след като сте овладели възприятията си, сега е време да се действа.

Готови ли сте?

Действие

Какво е Действие? Действието е нещо ежедневно, но правилното действие не е. Действието като дисциплина е не просто всяко действие, а насочено действие. Всичко трябва да се прави в служба на общата цел. Стъпка по стъпка, акт по акт, ние ще детронираме препятствията пред себе си. С постоянство и гъвкавост ще работим по осъществяване на нашите цели. Действието изисква не прибързаност, а смелост; иска творчески подход, не груба сила. За да бъде ефективно, трябва да е обмислено, самоуверено, упорито. без уклончивост, увъртане, без прекалени разсъждения и разчитане на чужда помощ. Действието е решението и лекът за нашите тегоби.

Не разполагаме с възможността да избягаме. Нито да се скрием. Имаме конкретна работа и трябва да я свършим. Имаме препятствие, с което трябва да се преборим.

Никой няма да се втурне, за да ни спаси. Нямаме предпазна мрежа. Ако искаме да стигнем там, където твърдим, че искаме да стигнем, и да осъществим целта си, пътят е един единствен: да атакуваме проблемите с правилното действие. Затова можем само (и единствено) да посрещнем препятствията:

  • с енергия;
  • с упоритост;
  • с последователност и ясен план;
  • с настойчивост и гъвкавост;
  • с прагматизъм;
  • със стратегическа визия;
  • с изобретателност и хитрост;
  • с нюх за благоприятна възможност и повратния момент;

Готови ли сте да се хванете за работа?

 

Дарът на трудностите – Райън Холидей, ryanholiday.net

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си