Смелостта е в решителното атакуване на препятствията по пътя към нашата цел

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

И най-незначителният проблем става сериозен, когато решим, че е такъв.

Голям напредък е да осъзнаем, че най-лошото, което може да се случи, не е самият удар, а при този удар да изгубим самообладание. Защото тогава ще имаме два проблема (единият е вторичен и излишен).

След като сте видели реалността и сте я преценили точно, от вас се иска действие. Правилното възприемане – обективно, рационално, амбициозно, ясно – изолира препятствието и го очертава в истинския му вид.

Ясната мисъл придава на ръцете здравина.

И тогава ръцете трябва да се задействат. И да бъдат използвани добре.

Всички ние правим предположения в живота, преценяваме баланса между разходи и ползи. Никой не иска от вас да гледате света през розови очила, нито да се обричате на мъченичество и благородна саможертва.

Но смелостта е в това да действате, макар и да съзнавате всички негативи в реалността на препятствието пред себе си. Смелостта е в решителността да атакувате това, което ви препречва пътя – не защото сте хазартен тип, който се опълчва на съдбата, а защото сте изчислили шансовете си и смело сте поели риска.

И така, след като сте овладели възприятията си, сега е време да се действа.

Готови ли сте?

Действие

Какво е Действие? Действието е нещо ежедневно, но правилното действие не е. Действието като дисциплина е не просто всяко действие, а насочено действие. Всичко трябва да се прави в служба на общата цел. Стъпка по стъпка, акт по акт, ние ще детронираме препятствията пред себе си. С постоянство и гъвкавост ще работим по осъществяване на нашите цели. Действието изисква не прибързаност, а смелост; иска творчески подход, не груба сила. За да бъде ефективно, трябва да е обмислено, самоуверено, упорито. без уклончивост, увъртане, без прекалени разсъждения и разчитане на чужда помощ. Действието е решението и лекът за нашите тегоби.

Не разполагаме с възможността да избягаме. Нито да се скрием. Имаме конкретна работа и трябва да я свършим. Имаме препятствие, с което трябва да се преборим.

Никой няма да се втурне, за да ни спаси. Нямаме предпазна мрежа. Ако искаме да стигнем там, където твърдим, че искаме да стигнем, и да осъществим целта си, пътят е един единствен: да атакуваме проблемите с правилното действие. Затова можем само (и единствено) да посрещнем препятствията:

  • с енергия;
  • с упоритост;
  • с последователност и ясен план;
  • с настойчивост и гъвкавост;
  • с прагматизъм;
  • със стратегическа визия;
  • с изобретателност и хитрост;
  • с нюх за благоприятна възможност и повратния момент;

Готови ли сте да се хванете за работа?

 

Дарът на трудностите – Райън Холидей, ryanholiday.net

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си