Стремете се към отлично представяне – не към съвършенство

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Хелън Келър: Когато даваме най-доброто от себе си, никога не знаем какво чудо се заражда в живота ни или в живота на някой друг.

Когато се запитах защо след всяка вечеря или събитие, което организирам, се чувствам толкова зле, осъзнах, че проблемът е в това, че съм перфекционист. И тъй като съвършенството е един недостижим стандарт, когато се стремим към него, ние сами се обричаме на провал. Аз исках да дам на света най-доброто от себе си, но опитите ми да бъде безупречна ме изтощаваха и ме караха да изнемогвам, затова вече съм реши;а да се стремя към отлично представяне вместо към съвършенство. По този начин аз продължавам да повишавам стандартите си, но в същото време се забавлявам.

В момента се лекувам от своя перфекционизъм – който понякога отново се обажда, но аз работя по въпроса. Изминах дълъг и труден път, докато разбера, че вместо да се мъча да правя всичко по точно определен начин, по-добре е да се стремя към отлично представяне, а не към съвършенство (отлично представяне не е синоним на съвършенството).

И докато преди приготвянето на една „перфектна“ вечеря ме изтощаваше и ме изпълваше с негодувание и неудовлетворение, след „отличната“ вечеря аз се чувствам доволна, оценена и обичана. Оставам с усещането, че съм си прекарала чудесно в компанията на семейството и приятелите си. Вече мога да се наслаждавам на приготвянето на храната, а по време на вечерята съм спокойна и се забавлявам.

Открих, че сбирките, които организирам за приятелите и близките си, се получават идеално, когато позволя на гостите да участват в приготовленията заедно с мен. Оставям ги да носят разни неща и дори да ми помагат в последните приготовления; с други думи, вече не се опитвам да свърша сама всичко. Осъзнах също, че хората идват да видят мен, а не непременно дома ми, така че не изпадам в паника, когато къщата ми не е в безупречен вид. Често правя едно предястие, а останалите неща купувам готови от магазина, като по този начин имам възможност да прекарам повече време с гостите си и по-малко в кухнята. И накрая позволявам на приятелите си да ми помогнат в разчистването. За някои хора подобни вечери не са нещо необичайно, но за мен си беше истинско прозрение да открия, че мога да организирам прекрасна вечеря, събитие или семинар, без да се опитвам да се представя перфектно… и в същото време да се забавлявам!

Тази философия за избора на отлично представяне за сметка на съвършенството може да бъде приложена към много аспекти от живота. Стремежът към безпогрешност изисква цялото ви внимание и изцежда енергията ви, която иначе бихте могли да използвате, за да се насладите на момента. Ще откриете, че посвещавате на подробностите толкова много усилия, че умът ви е неспособен да се отпусне и да се наслади на същите тези детайли, за които толкова много сте се постарали. Стремежът към отлично представяне, от друга страна, е свързан по-скоро с вашето намерение, а не с резултата, който възнамерявате да постигнете, което ви носи една по-здравословна нагласа.

Сега аз искам да  дам на света най-доброто от себе си и в същото време си позволявам да се насладя на всеки ден момент.

Вярвам,че и вие по всяко време може да изберете да навлезете в енергията на отличното представяне. Започнете като превърнете мислите и думите си – езикът, който използвате, когато разговаряте със себе си и с другите – в могъщи изявления. Представете си например, че някой ви прави комплимент за начина, по който изглеждате, за дома ви или за картина, която сте нарисували. Вместо да омаловажавате вашите способности или да отклонявате вниманието от себе си, като казвате: „О, не си ме виждала как изглеждам преди да се гримирам“, „Мисля, че тези цветове са прекалено убити“ – все думи на перфекционист – просто отвърнете с едно „Благодаря“, което е изцяло в духа на отличното представяне. Така показвате, че сте се опитали да дадете най-доброто от себе си и с благодарност приемате комплимента за своите усилия.

Душата обича истината – Дениз Лин, deniselinn.com

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.