За да продължиш към бъдещето, трябва да се обърнеш с гръб към миналото…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Блог
снимка: orangepunch.co.uk

снимка: orangepunch.co.uk

Ошо: Когато затвориш една врата, друга се отваря. Но ако не затвориш тази врата, другата няма да се отвори – защото си блокирал енергията, която трябва да я отвори…

Животът може да се живее единствено рисковано – няма друг начин да се живее. Само чрез опасността животът постига зрялост, израства. Човек трябва да бъде авантюрист, винаги готов да рискува познатото заради непознатото. А веднъж щом е вкусил от насладите на свободата и безстрашието, той никога няма да съжалява, защото тогава ще знае какво означава да живееш по най-добрия начин.

Тогава човек разбира какво означава да се гори свещта на живота едновременно и от двата края. А дори и един миг от тази интензивност е по-удовлетворителен, отколкото цяла една вечност на посредствено съществуване.
И когато новото почука на вратата ти, отвори я!

Ние продължаваме да пропускаме много неща в живота, защото ни липсва смелост. Всъщност, за да имаме живота, който искаме, никакво усилие не е необходимо – само смелост – и нещата започват да идват при теб, наместо ти да ходиш при тях…

Ако не харесваш нещо, каквото и да е то, да продължаваш да го правиш или да оставаш в тази ситуация дори един единствен момент е самоубийство. Затова, какъвто и да е рискът, махни се от там. Защото въпросът не е само да се махнеш от там – това ще освободи енергията ти и ще бъдеш способен да я насочиш на друго място. Когато затвориш една врата, друга се отваря. Но ако не затвориш тази врата, другата няма да се отвори – защото си блокирал енергията, която трябва да я отвори.

 

Из мъдрите завети на Ошо. Специално подбрани откъси от книгите му може да видите ТУК: goo.gl/DPghq9

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Тагове: