За да запазите любовта си, първо трябва да запазите приятелството си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси

снимка: pixabay.com

В основата на истинската връзка е приятелството. А в основата на приятелството е приемането на другия. И даването – на любов, свобода и подкрепа.

В литературните произведения вниманието е съсредоточено върху началото и финала на любовта, защото именно тогава се случват вълнуващите неща. Обикновено липсва по-прозаичният междинен отрязък от връзката, когато се води творческата битка за задържане на любовта, независимо че именно той би представлявал интерес за истинските любители на книгата. За писателя е трудно да пресъздаде по драматичен начин тази част от връзката между двама души. Но в живота именно продължителната любов е жизненоважна за почти всеки от нас.

За да задържим любовта, независимо дали е сексуална или не, трябва да се върнем към междуличностните връзки на приятелство… За разлика от любовниците, а дори от болшинството членове на семейството, добрите приятели могат да останат такива за цял живот, просто защото не си позволяват налагане на контрол и проява на собственически чувства един към друг. И най-вече, те не биха станали добри приятели, ако помежду им няма нищо общо… За да разберете дали вашата любов ще бъде трайна, можете да си зададете следния въпрос: Колко общи неща ме свързват с човека, в когото започвам да се влюбвам или дори имам сексуална връзка? Много е важно да се запитате и дали бихте приели като приятел този човек, ако случайно се окаже, че не изпитвате сексуално влечение към него. Ако отговорът е отрицателен, вашата любов няма шанс да оцелее. Хормоните ни събират, но не могат да ни задържат заедно.

За да бъде трайна една любовна или сексуална връзка, всеки от партньорите в нея трябва да има и личен живот. Става въпрос не за сексуален живот, а за социални и освежителни междуличностни контакти извън връзката, за която говорим. Брачните партньори трябва да имат свои индивидуални интереси, хобита и приятели, с които от време навреме да се срещат самостоятелно. Можете ли да се отдадете на вашите интереси и приятелства, без да се страхувате от критика или оплаквания? Това лесно се постига, когато става въпрос за взаимоотношения между добри приятели или в рамките на любящо семейство. Повечето от нас обаче тепърва трябва да се на учат да го постигат в интимната връзка и особено в брака си.

Опитите ви да попречите на партньора си да изпитва удоволствие от странични междуличностни контакти и занимания са разрушителни за връзката като цяло. Да зависите от партньора си за всичко означава да търсите във връзката нещо, която тя не може да ви даде. Когато мислим за любовта, неволно си представяме, че я получаваме, а не че я даваме. Обичаш ли ме? Това е въпросът, който най-често задаваме на партньора си, когато се чувстваме неудовлетворени. Може ли любовта да издържи, ако единият от партньорите дава малко повече от другия? Естествено, възможни са всякакви варианти – бихте могли да попаднете и на всеотдаен човек, който не изисква почти нищо от вас. Но никой не може да разчита, че ще бъде заливан от любов за продължително време, без сам да дава такава любов в отговор. Любовта и приятелството са двупосочни улици. Да приемаш любовта също е изкуство. А да умееш да я приемаш с благодарност означава да помагаш по най-добрия начин за заздравяването на връзката.

 

Теория на избора – Уилям Гласър, wglasser.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.