Формулата за успеха: „Падни седем пъти, стани осем.“

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Откъси, Не се страхувай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Да се провалиш е като да паднеш. Просто трябва да продължиш да се изправяш на крака и никога да не се отказваш от мечтите си.

Ти претърпяваш неуспехи. Аз също. И най-добрите сред нас се провалят. Онези, които не се изправят, след като са паднали, често възприемат провала като нещо окончателно. Трябва обаче да запомним, че животът не е изпит, който или взимаме, или не. По-скоро е процес на „проба-грешка“. Тези, които преуспяват, превъзмогват глупавите си грешки, защото гледат на пречките като на нещо временно, от което да извлекат поука. Всички преуспели хора, които познавам, понякога се оплитали конците. Те често казват, че грешките са били определящи за успеха им. Препънали са се, но не са се отказали. Вместо това са признали, че нещо куца, работели са по-усилено и са потърсили по-креативни решения. Ако са се провалили пет пъти, след това са влагали пет пъти повече усилия.

Уинстън Чърчил обобщава същината на този процес с думите: „Успехът е способността да вървиш от един провал към друг, без да губиш ентусиазъм“.

Ако не успяваш да преодолееш пораженията си, значи може би си ги персонализирал. Провалът не те прави неудачник, така както и ударът извън полето не прави от добрия бейзболист играч на скамейката. Докато все още си в играта, имаш шанс да нанесеш решаващ удар. Ако нямаш желание да направиш каквото е нужно, то тогава не загубата е проблемът, а ти самият. За да постигнеш нещо, трябва да смяташ, че си го заслужил, а после да се заемеш с осъществяването му. 

Дори и когато преследваш дадена цел, когато продължаваш да се надяваш на възможностите, имаш вяра в бъдещето си, оценяваш се, нагласата ти е положителна и не позволяваш на страховете ти да те дърпат назад, пак ще се сблъскаш с пречки и разочарования. Никога не бива да гледаш на неуспехите като нещо окончателно, никога не ги сравнявай със смъртта, защото всъщност чрез усилията си, ти вкусваш от живота. В играта си. Предизвикателствата, пред които се изправяме, могат да допринесат за това да сме по-силни, по-добри и по-добре подготвени за успеха.

Живот без ограничения – Ник Вуйчич, nickvujicic.com

Издателство: Вакон, vakon-bg.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си