Не можеш да избягаш от лошите мисли. Но можеш да ги замениш с добри

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Колкото и да „пресичаш“, негативните мисли пак ще напират според закона действие-противодействие, акция-реакция. Затова не трябва да се борите с тях, а да се измъквате, изкуствено да развивате в себе си позитивната мисъл, тоест да се съсредоточите върху нещо добро или да си спомните нещо хубаво.

–  …В човешкото тяло има духовно начало или душа, и материално или животинско, първично начало, както щете го наречете. Човешкият разум е бойното поле на тези две начала. Затова във вас се пораждат различни мисли.

– Щом мислите са чужди, тогава кое е „азът“?

– Не са чужди, твои са. А ти си този, който ги слуша. И от това кои ще предпочетеш, зависи какъв ще бъдеш. Ако избереш материалното, животинското начало, ще бъдеш зъл и лош, а ако избереш съветите на душата, ще бъдеш добър човек, на хората ще им е приятно да са с теб. Изборът винаги си е твой: или си деспот, или си светец.

– А защо при мен стана така, че когато се възхитих, че съм укротилa гнева си, това породи в мен… гордост ли, мания за величие ли. Нали уж съм направила нещо добро, а мислите ми тръгнаха в друга посока? – попитах аз.

– Ти си се обърнала към душата и желанието ти се е сбъднало. Щом си отслабила контрола върху себе си, те е завлякло животинското начало, и то незабелязано за теб, чрез собствените ти егоистични мисли. Харесало ти е всички да те хвалят колко си умна, колко си разсъдлива и така нататък… За да те спечелят, двете начала в теб непрекъснато водят битка помежду си. И от това чия страна ще вземеш зависи твоето бъдеще.

Позамислих се и уточних:

– Значи това е „хитрецът“, който ми напомняше за болката и ми пречеше да се концентрирам, този, който подхранва манията ми за величие…

– Точно така.

– Но тези мисли са много!

– Да – съгласи се Сенсей. – Те са легиони, затова е невъзможно да се борим с тях. Това не е кунфгу, много по-сериозно е. Човек може да се бори с нещо, което му оказва съпротива. Но е безсмислено да се борим с вакуума. Срещу вакуума от отрицателни мисли можем да създадем само също такъв от положителни. Тоест, отново повтарям, да превключим на добро, да мислим за хубави неща…

 

Сенсей – Изконният от Шамбала – Анастасия Нових

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.