Във всяко нещо има и добро – трябва само да го потърсим

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси

снимка: Pixabay.com

Сенека: „Добрият човек обагря събитията със своя собствен цвят… и обръща всичко, което се случва в своя полза“.

Да се разстройваш и обезкуражаваш от препятствията е важно – малцина го умеят. Но след като си овладял емоциите си и си оценил ситуацията обективно и хладнокръвно, идва следващата стъпка: да настроиш мисленето си така, че да видиш не препятствието, а златната възможност в него.

Ние не умеем да търсим. Очите ни често са затворени за дара, който ни е предоставен. Представете си, ако бяхте на мястото на Айзенхауер и изгубехте самообладание в момента, в който срещу вас напредва цяла армия. Колко дълго щеше да продължи войната? Колко още жертви щяхме да дадем?

Често тръгваме с погрешни предварителни нагласи. Мислим, че нещата трябва да са подредени еди как си, и когато се окаже, че не са, ние естествено приемаме, че сме ощетени, че сме в неизгодна позиция и че ще е загуба на време да поемем по алтернативен курс. А всъщност просто играта е такава и всяка ситуация е шанс за нас да предприемем действие.

Помислете си за лошия късмет, който е сплотявал всички: злощастието да имаш лош началник. Изживяваме това като трагедия. Виждаме единствено мъките, които ни причинява. Изпадаме в малодушие.
А какво би станало, ако възприемем тази ситуация като шанс вместо като бедствие?

Ако сте искрен, че няма да търпите и ще хвърлите оставка, всъщност ситуацията предлага уникален шанс да защитите интересите си. Отдава ви се изключителна възможност да експериментирате с различни решения, да опитате разнообразни тактики, да се захванете с нови проекти и да разширите набора си от умения. Можете да наблюдавате този лош началник и да извлечете ценни уроци за себе си, докато си подготвяте най-добрата спасителна мрежа и планирате оставката си.

С това ново отношение към проблема, освободени от страха, може би ще успеете да договорите за себе си отстъпки и ще откриете, че работата отново ви доставя удоволствие. някой ден началникът ви ще допусне грешка и тогава вие сте на ход. Чувството ще бъде много по-добро от алтернативата да хленчите, да плюете по шефа, да лицемерничите и да превивате гръбнак.

Благата и тегобите не са взаимно изключващи се. Нещата не са черно-бели. Сократ имал злобна, мърмореща жена, но бракът му с нея му е помогнал да стане философ.

Разбира се човек би искал по възможност да избегне всичко негативно. Но нека не забравяме, че нещастията, които толкова се мъчим да избегнем, винаги влекат след себе си ползи.

Концентрирайте се върху това – върху подаръка в грозна опаковка в първия момент отблъскващ, който получавате при всяка привидно неизгодна ситуация. Под обвивката често се намира нещо ценно, което ви е необходимо. Нещо ползотворно. Не става дума за баналности от сорта „чашата е наполовина пълна“. Говорим за пълно преобръщане, за напълно нова гледна точка: да виждаме през негативното, отвъд щетата – към положителното, което идва като следствие.

 

Дарът на трудностите – Райън Холидей, ryanholiday.net

Издателство: Скайпринт, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.