Великата мечта се осъществява малко по малко, ден след ден

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Упоритите усилия превръщат обикновеното в необикновено.

Какво представлява човешкият потенциал? От гледна точка на генетиката, всичко, което можем да си представим, всичко, което мислим, че искаме, е в обсега на нашите възможности. С други думи, ние притежаваме вродената способност да реализираме своите стремежи. Много важно е обаче не само да си поставяме високи цели, но и да се борим да ги постигнем чрез упорити и методични усилия.

Когато Kyocera (Киосера – японска компания, специализирана в областта на телекомуникационното оборудване – бел.ред.) беше все още малка фабрика с не повече от стотина служители, аз смело заявих, че тя ще стане най-добрата в света. Не мислех за тази своя мечта като за нещо непостижимо, а по-скоро имах страстно желание, което бях решен да осъществя. Но колкото и високи цели да си поставяме, трябва в същото време да оставяме здраво стъпили на земята. Въпреки стремежите и мечтите, всекидневната реалност изисква от нас да напрегнем сили и неизменно да се трудим, да преодоляваме всеки проблем, който се изправя пред нас, да се стремим всеки ден да правим по крачка напред.

Много пъти се чудех дали Kyocera някога ще стигне до върха и на моменти се чувствах съкрушен заради пропастта, която делеше моята мечта от реалното състояние на компанията. Но все пак животът е сбор от всички днес, едно безкрайно сега. Дните се трупат и стават седмица, месец, година и преди да се усетим, вече стоим на върха, който някога ни е изглеждал недостижим. Това е животът.

Дори да бързаме да посрещнем бъдещето, утрешният ден няма да дойде, преди да сме изживели днешния. Няма кратък път до мястото, което сме нарисували в мечтите си. Огромното разстояние се изминава само стъпка по стъпка, а великата мечта се осъществява малко по малко, ден след ден.

Ако пълноценно и искрено изживяваме всеки ден, вместо да го пропиляваме, утрешният ден ще ни се открие сам. Ако вложим всичките си сили в него, следващата седмица ще се открие пред очите ни. И ако я изживеем пълноценно, ще започнем да добиваме представа за месеца, който ни предстои… С други думи, ако концентрираме цялата си енергия в това да изживеем момента, вместо постоянно да бързаме напред, бъдещето само ще се открие пред очите ни, без изобщо да полагаме усилия да го видим.

Това е темпото, с което живея – бавно и постоянно като костенурката, която в крайна сметка побеждава заека. Благодарение на упоритите ни всекидневни усилия Kyocera стана това, което е днес, а от никому неизвестния инженер аз се превърнах в уважаван бизнесмен. Много по-добре е да посветите всичките си усилия на това да изживеете пълноценно всяка секунда, отколкото да си губите времето да се тревожите за утрешния ден или да се фокусирате върху това да надникнете в бъдещето. В крайна сметка това е най-добрият начин да реализирате мечтите си.

Компас към успеха – Казуо Инамори, global.kyocera.com/inamori/

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.