Обичай се, макар да си съвършено несъвършен

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Откъси, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Защо ни е толкова трудно да се обичаме такива, каквито сме?

Опитвам се да внуша на хората, че трябва да се обичат и приемат, но нямам предвид егоцентрична и самонадеяна любов. Тази любов е безкористна. Даваш повече, отколкото получаваш. Предлагаш, без да са те помолили. Споделяш, макар и да нямаш много. Щастлив си, когато караш другите да се усмихват. Обичаш се, защото не си създаден само за себе си. Щастлив си, че си такъв, какъвто си, защото караш останалите да се чувстват щастливи, че са край теб.

Но какво се случва, когато не съумяваш да се обикнеш, защото никой не те обича? Опасявам се, че това просто не е възможно. Ти и аз сме Божии деца. Всеки от нас може да разчита на безусловната Му любов, милостта и прошката Му. Трябва да се обичаме, да гледаме снизходително на недостатъците и да си прощаваме грешките, защото и Бог прави същото за нас.

По време на обиколката ми в Южна Америка говорих в една комуна в Колумбия. Настоящите и бившите наркомани ценяха живота си толкова малко, че почти се бяха съсипали с наркотици. Казах им, че Бог ги обича, независимо от това колко дълго са били зависими. Погледите им засияха, когато с помощта на преводач ги уверих, че Бог ги обича безусловно. Ако Бог е склонен да прости греховете ни, защо ние да не можем да се приемем?… Тези зависими от наркотици колумбийци се бяха изгубили, защото по някаква причина бяха решили, че животът им няма стойност. Смятаха, че не заслужават нищо хубаво да им се случи. Казах им, че всички заслужаваме Божията любов. След като Той ни прощава и ни обича, ние трябва да направим същото, както и да се стремим животът ни да е колкото може по-хубав.

Когато накарали Исус да назове най-важните повели, Той първо казал, че трябва да обичаш Бог с цялото си сърце, душа, съзнание и сила, а на второ място казал, че трябва да обичаш съседа си, както обичаш себе си. Това не означава да бъдеш егоист, да си самодоволен или егоцентричен, а да приемеш живота си като дар, който изисква грижи, а също и като благословия, която следва да бъде споделяна с останалите.

Вместо непрестанно да мислиш за недостатъците, несполуките или грешките си, съсредоточи се върху дарбите си и върху приноса, който можеш да дадеш, независимо дали става дума за талант, познание, мъдрост, находчивост или трудолюбие. Не е нужно да отговаряш на нечии очаквания. Свободен си да изградиш собствена представа за това какво е съвършено.

Живот без ограничения – Ник Вуйчич, nickvujicic.com

Издателство: Вакон, vakon-bg.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си