Жените сами избират дали да бъдат щастливи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Препоръчано, Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Не мъжът прави жената щастлива, не мъжът. Тя сама избира какво да чувства и кое я прави щастлива.

— Опитай отново да се почувстваш щастлива! — леля беше поканила оздравялата Анушка на гости.
— Нали знаете, че Момиченцето винаги е щастливо. Някъде дълбоко в мъжа е заложено, че е длъжен да направи своята жена щастлива. Неслучайно казват, че основното задължение на жената е да бъде щастлива, а на мъжа — да я прави щастлива. И ако той се старае, а нея нищо не я радва, мъжът губи вяра в способността си да бъде истински мъж и напуска жената. Парадоксът е, че любящият мъж се стреми да направи още по-щастлива жената, която и бездруго е щастлива с него. Като вижда, че само присъствието му е достатъчно да я направи щастлива, той е готов на всичко. Но щастието е вътрешно състояние.

— Лельо, но аз не мога да се чувствам щастлива — протестираше Анушка, — като знам, че Николай сега е влюбен в друга и че семейството ми е заплашено от разпадане.
— Не мъжът прави жената щастлива, не мъжът. Тя сама избира какво да чувства и кое я прави щастлива. Искам да ви разкажа една легенда, свързана с колко често това изобщо не зависи от външните фактори. Когато Бог създавал жената, той взел най- доброто парче глина и изваял самото съвършенство. Надарил я с чувствеността и страстта на Огъня, дал ѝ независимостта и непредсказуемостта на Въздуха, подарил ѝтоплината и стабилността на Земята и ѝ дал мекотата и променливостта на Водата.

Докато се радвал на творението си, изведнъж забелязал, че му останало още едно парченце глина, затова попитал Жената:
— Какво искаш да направя за теб?
Жената помислила и отговорила: „Щастие“. Тогава Бог ѝ подал парченцето и казал:
Ти можеш сама да създадеш своето щастие. За целта разполагаш с всичко. Имаш силата на Огъня, за да твориш и получаваш удоволствие, имаш силата на Въздуха, за да откриеш своето предназначение и да се реализираш, имаш силата на Земята, за да създадеш изобилие и да оставиш наследство, имаш силата на Водата, за да привлечеш в живота си любовта и радостта. Остава да научиш как да откриваш в себе си силите на Стихиите и да създадеш света, за който мечтаеш.
Мълчахме, очаровани от красотата на древната легенда. Леля ни стрелна с поглед и каза:
— Просто опитайте да се чувствате щастливи!

Еликсир на любовта – Лариса Ренар, larisarenar.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си