Жените сами избират дали да бъдат щастливи

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси, Препоръчано
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Не мъжът прави жената щастлива, не мъжът. Тя сама избира какво да чувства и кое я прави щастлива.

— Опитай отново да се почувстваш щастлива! — леля беше поканила оздравялата Анушка на гости.
— Нали знаете, че Момиченцето винаги е щастливо. Някъде дълбоко в мъжа е заложено, че е длъжен да направи своята жена щастлива. Неслучайно казват, че основното задължение на жената е да бъде щастлива, а на мъжа — да я прави щастлива. И ако той се старае, а нея нищо не я радва, мъжът губи вяра в способността си да бъде истински мъж и напуска жената. Парадоксът е, че любящият мъж се стреми да направи още по-щастлива жената, която и бездруго е щастлива с него. Като вижда, че само присъствието му е достатъчно да я направи щастлива, той е готов на всичко. Но щастието е вътрешно състояние.

— Лельо, но аз не мога да се чувствам щастлива — протестираше Анушка, — като знам, че Николай сега е влюбен в друга и че семейството ми е заплашено от разпадане.
— Не мъжът прави жената щастлива, не мъжът. Тя сама избира какво да чувства и кое я прави щастлива. Искам да ви разкажа една легенда, свързана с колко често това изобщо не зависи от външните фактори. Когато Бог създавал жената, той взел най- доброто парче глина и изваял самото съвършенство. Надарил я с чувствеността и страстта на Огъня, дал ѝ независимостта и непредсказуемостта на Въздуха, подарил ѝтоплината и стабилността на Земята и ѝ дал мекотата и променливостта на Водата.

Докато се радвал на творението си, изведнъж забелязал, че му останало още едно парченце глина, затова попитал Жената:
— Какво искаш да направя за теб?
Жената помислила и отговорила: „Щастие“. Тогава Бог ѝ подал парченцето и казал:
Ти можеш сама да създадеш своето щастие. За целта разполагаш с всичко. Имаш силата на Огъня, за да твориш и получаваш удоволствие, имаш силата на Въздуха, за да откриеш своето предназначение и да се реализираш, имаш силата на Земята, за да създадеш изобилие и да оставиш наследство, имаш силата на Водата, за да привлечеш в живота си любовта и радостта. Остава да научиш как да откриваш в себе си силите на Стихиите и да създадеш света, за който мечтаеш.
Мълчахме, очаровани от красотата на древната легенда. Леля ни стрелна с поглед и каза:
— Просто опитайте да се чувствате щастливи!

Еликсир на любовта – Лариса Ренар, larisarenar.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.