Щастието не е място, където стигаш, а състояние, което създаваш

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси, Препоръчано
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Щастието не е крайна спирка. То е начин на пътуване.

Много често хората се опитвам да живеят живота си отзад напред: те прекарват дните си, като се стремят да получат нещата, които ще ги направят щастливи, вместо да са достатъчно мъдри и да осъзнаят, че щастието не е място, където стигаш, а състояние, което създаваш. Постигате щастие и живот с дълбоко удовлетвореност, когато се посветите от дъното на душата си да отдадете най-висшите си човешки способности на цел, която променя живота на другите. Когато изчистите живота си от всички излишни неща, става ясен истинският му смисъл: да живееш за нещо повече от себе си. Казано с прости думи, целта на живота е живот с цел.

Един от най-важните уроци за постигане на удовлетворение в живота е да преминеш от живот, прекаран в преследване на успехи, към живот, посветен на намирането на вътрешен смисъл. А най-добрият начин да намериш вътрешен смисъл е да си зададеш един прост въпрос: „Как мога да служа на другите?“ Всички велики лидери, мислители и хуманисти са изоставили егоистичния живот и са живели безкористно, като по този начин са намерили цялото щастие, изобилие и удовлетворение, което са желали. Да давате, носи радост.
Мислите са жизнени, живи неща. Ако щете, малки енергийни заряди. Повечето хора не си правят труда да анализират естеството на мислите си, макар че качеството на мислене определя качеството на живот. Вашите мисли формират вашия свят. А онова, върху което се фокусирате, определя съдбата ви.

Наистина не може да си позволите лукса да храните дори една-единствена негативна мисъл. Тревожната мисъл е като ембрион: отначало е малка, но непрестанно расте и скоро заживява свой собствен живот. Не подхранвайте онова, което не ви служи.

Когато прожектирате вдъхновяващи, ярки картини на екрана на съзнанието си, в живота ви почват да се случват прекрасни неща. Айнщайн казва, че въображението е по-важно от знанието. Всеки ден отделяйте малко време, дори да е само за няколко минутки, за да практикувате креативна визуализация. Всички изключителни действия започват от една мечта.

 

Вдъхновение за всеки ден – Робин Шарма, robinsharma.com

Издателство: Екслибрис, exlibris.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.