Прощавай, за да се освободиш от гнева и огорчението

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Препоръчано, Прощавай

снимка: Pixabay.com

В Библията  се казва, че ще пожънем това, което сме посели. Ако си огорчен, гневен, изпълнен със самосъжаление и отказваш да простиш, докъде ще стигнеш? Затова се откажи от мрачните и песимисти1ни настроение, зареди се с оптимизъм и се настрой за благодарност, действие, съпричастност и прошка.

Гневът не е емоция, която трябва да остава дълго в сърцето ти. Подобно на автомобил тялото също се поврежда, ако оставиш двигателя да работи много време. Медицинските проучвания са доказали, че когато задържаме твърде дълго гняв и огорчение в себе си, предизвикваме физически и психологически стрес, който отслабва имунната ни система и съсипва жизненоважни органи. Има и друг проблем, свързан с това да прехвърляш вината на другите. Докато друг бе виновен за липсващите ми ръце и крака, не бе нужно да поемам отговорност за собственото си бъдеще. Когато взех съзнателното решение да простя на Бог, както и на лекарите, и да продължа напред, аз се почувствах по-добре и физически, и психически и осъзнах, че е дошло време да поема отговорност за остатъка от дните си.

Нагласата за прошка ме освободи. Когато непрестанно мислиш за старите рани, единственото, което постигаш, е да дадеш власт и контрол на онези, които са те наранили, но ако им простиш, прекъсваш връзката си с тях. Вече няма да могат да оказват влияние върху теб. Не си мисли, че им правиш услуга, като им прощаваш – ако не друго, направи го заради самия себе си.

Простих на всички онези деца, които ми се подиграваха и се закачаха с мен. Не им простих, за да изкупя чувството им за вина. Простих им, за да се освободя от гнева и огорчението. Харесвах се. Исках да съм свободен.

Така че не се тревожи за това какво би значела прошката ти за всички провокатори и невнимателни хора от миналото ти. Просто се наслаждавай на ефекта, който тя има върху теб самия. След като си се настроил да прощаваш, товарът от плещите ти ще изчезне и ще можеш да преследваш мечтите си, без миналото да ти тежи.

Живот без ограничения – Ник Вуйчич, nickvujicic.com

Издателство: Вакон, vakon-bg.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.