Силата на взаимното общуване се крие във взаимното разбиране

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Да разбирате вярно себе си и да ви разбират другите, значи да намерите душевен покой и да живеете в доверие със сърцето си.

Имате или сте имали приятел, който ви е харесвал (или обичал) безусловно. Това е тип приятел, който може да засегне зоните ви на комфорт, но вие го приемате. Ако той ви каже “Скачай!”, ще скочите и чак после ще попитате защо. На този приятел имате доверие, разчитате на него, разбирате го, цените го и сте му съпричастни. Няма ли да е прекрасно да имате такава връзка с всички?
Ако просто придобиете някои важни поведенчески умения – да започнем с разбирането, – целия този нов свят на връзки се отваря пред вас.
Помните ли, че езикът от думи и символи, който използвате, за да говорите със себе си, отговаря 100 процента на вашето вътрешно общуване и резултати? Е, езикът, който използвате при другите, включва и езика на тялото ви, и интонацията. Фактически казаните думи отговарят на по-малко от 10 процента от това, което съобщавате.

Езикът, който използвате, за да формулирате намеренията си и да ги предадете на другите, се нарича “взаимно разбиране”.

Защо трябва да знаете как се постига взаимно разбиране? Какво точно ще ви донесе то?

То засилва вашето доверие в себе си и във вашата харизма.
Можете незабавно да създавате страхотно първо впечатление както в лични, така и в професионални ситуации.
Незабавно изпращате правилните сигнали и ставате по-интересен за другите.
Разбирате другите хора по-лесно и оценявате тяхната представа за света.
Позицията ви ще се промени, когато използвате уменията си, за да станете по-желани и ентусиазирани.
Увеличавате степента на близост във всичките си взаимоотношения.

Колкото и да е важен живият eзик, само 7 процента от общуването е вербално. Останалите 93 процента се предават несъзнателно – 55 процента чрез езика на тялото, а 38 процента чрез тона.

Тези “тайни” езикови сигнали често се изпращат и тълкуват, без съзнателно да го знаете, тъй като подсъзнанието ви командва цялата сфера на общуване. Хората ще повярват по-скоро на това, което казва тялото ви, отколкото на думите ви, ако двата езика си противоречат.
Например, ако някой ви казва “Наистина ти имам доверие”, а в същото време поклаща наклонено глава, ще разберете и повярвате в обратното. (т.е., че фактически ви няма доверие).
Шансът ви да развиетe взаимно разбиране на съзнателно и несъзнателно ниво, което ще ви улесни да започнете изграждането на трайно взаимно разбиране, се ограничава до 90 секунди и дори по-малко. Възможно ли е това? Разбира се. Бебетата го постигат, без да използват език или интонация. Те инстинктивно приемат или не приемат този, който силно доближава лицето си до тях. Разменят се усмивки, установява се контакт с очите и в отговор следва докосване, като бебето стиска пръста ви.

Ние използваме сетивата си, за да опознаем света посредством зрението, слуха, осезанието, обонянието и вкуса. Четирите основни системи, които хората използват, за да обработят получената информация, са визуалната, слуховата, кинестетичната и слухово-двигателната (говоренето със себе си).Всеки от нас има една система, едно сетиво, което проявява тенденция за доминация. За да определите своето доминиращо сетиво, постарайте се да си спомните последния път, когато сте били отпуска. Кое изпъква над всичко за мястото, където сте били? Гледките, звуците, как сте се чувствали, какво сте мислили или какво другите са казвали, когато сте били там?

Ако не се чувствате толкова уютно сред хора, колкото бихте искали, може да се научите да повишавате остротата на сетивата си, като използвате почтителността и уважението към другите, за да получите по-топъл отговор. Научете правилата, които ви предлагам, и ги прилагайте с гарантиран успех. Оттренирайте ги и тогава можете да се отпуснете и да станете по-снизходителни!

Всяка дума крие сила – Ивон Осуалд, globalwelcome.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книг